Принципите на международното право и морското право трябва да се спазват, коментира руският посланик в Гърция Андрей Маслов, съобщава "Катимерини".

Попитан за меморандума за разбирателство между Турция и Либия относно морските зони, посланикът заяви, че не желае да "влиза в подробни коментари" по въпроса, който трябва да бъде оставен на експерти, но "основният въпрос е да се спазват принципите на международното право, включително Лозанския договор от 1923 г. и Конвенцията на ООН за морското право от 1982 г."

Турция е готова да използва армията и да спре сондажи край Кипър

Турция е готова да използва армията и да спре сондажи край Кипър

Кипър провежда военноморски маневри с Франция и Италия

Той е уверен, че няма да има въоръжен конфликт между Гърция и Турция. "Невъзможно е това да се случи в рамките на НАТО, тъй като САЩ никога не биха допуснали въоръжен конфликт."

Говорейки за двустранните отношения, Маслов заяви, че Гърция е традиционен и надежден партньор на Русия в Европа и двете страни могат да продължат да изграждат отношенията си "дори при антируската ситуация на санкциите" от ЕС.

Той цитира ноемврийското посещение на министъра на външните работи Никос Дендиас в Русия и поканата отправена към руския външен министър Сергей Лавров, който ще посети Гърция през 2020 г.

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Махдауи: Ще освободим столицата Триполи и ще унищожим турската мечта

Посланикът посочва енергетиката и туризма като двата основни сектора на сътрудничество, като споменава специално за Elounda Hills на Крит - руска инвестиция в размер на 408,5 милиона евро, най-голямата чуждестранна стратегическа инвестиция в Гърция към този момент - и Resort Skorpios, известен като дом на покойния Аристотел Онасис в Гърция, инвестиция на стойност 165 милиона евро.

Във връзка с отношенията между Русия и Запада той обясни, че "виждаме, че има логични страни, включително Гърция, които разбират безизходицата на днешната ситуация" и изрази признателност на Русия за "установената позиция на гърците, че архитектурата на сигурността в Европа трябва включва и Русия."

"Русия се интересува от многостранно сътрудничество с ЕС, стига да има интерес от страна на ЕС", допълва посланикът.

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир