Гърция легализира еднополовите граждански бракове, съобщава АП. Това стана ясно след гласуване в парламента късно в четвъртък.

Междупартийно мнозинство от 176 депутати в 300-местния парламент гласува в подкрепа на законопроекта, изготвен от дясноцентристкото правителство на премиера Кириакос Мицотакис. Други 76 отхвърлиха реформата, докато двама се въздържаха от гласуването, а 46 не присъстваха на гласуването.

"Хората, които са били невидими, най-накрая ще станат видими около нас. С тях много деца ще най-накрая намерят своето законно място, каза премиерът Кириакос Мицотакис пред депутатите преди вечерното гласуване. Двамата родители на еднополови двойки все още нямат еднакви правни възможности да осигурят на децата си това, от което се нуждаят, добави той. Да могат да ги вземат от училище, да могат да пътуват, да отидат до лекар или ги закарат в болницата. Това е, което поправяме."

Някои лица от управляващата партия "Нова демокрация", сред които бившият премиер Антонис Самарас от консервативното крило, се противопоставиха на закона.

"Еднополовите бракове не са човешко право и не са международно задължение за страната ни, каза той пред парламента. Децата имат право да имат родители и от двата пола."

Парламентът на Гърция дебатира гей браковете

Парламентът на Гърция дебатира гей браковете

Гласуването на законопроекта е в четвъртък

Законопроектът ще предостави на еднополовите двойки пълни родителски права, но няма да позволи на партньорите мъже да търсят деца, родени в Гърция чрез сурогатно майчинство.

Припомняме, че решението бе очаквано, въпреки провелите се протести в страната.

Депутатите в сряда започнаха двудневен дебат по законопроекта. Депутатът Мария Сиренгела от управляващата партия Нова демокрация определи законопроекта като "малък принос към създаването на общество без дискриминация" по време на дебата.

Това ще бъде първата православна християнска държава, която ще направи това.

През 2015 г. Гърция призна споразуменията за съжителство за еднополови двойки, като им предостави някои права и предимства, но все още нямат право да имат или осиновяват деца като двойка.

Проучване на Alco през януари показа, че 35% са съгласни и 49% са против, докато 16% са отказали да отговорят. Повечето от недоволните се противопоставят на осиновяването на деца или сурогатното родителство от двойки от един и същи пол.

Православната църква се противопоставя на браковете сред ЛГБТ+ хората. Около 80-90% от 11-милионното население на страната се идентифицират като православни гърци.

Хиляди в Атина казаха "не" на гей браковете

Хиляди в Атина казаха "не" на гей браковете

Очаква се до дни парламентът да гласува законопроекта