Депутатите в Гърция в сряда започнаха двудневен дебат по законопроекта за легализиране на еднополовите бракове, съобщава АП.

Това ще бъде първата православна християнска държава, която ще направи това.

Сесията в парламента последва протести от страна на църквата, но също така и промяна в общественото мнение, което в голяма степен подкрепя такива бракове.

Депутатът Мария Сиренгела от управляващата партия Нова демокрация определи законопроекта като "малък принос към създаването на общество без дискриминация" по време на дебата.

Ако бъде одобрен, както се очаква, законопроектът ще предостави на еднополовите двойки пълни родителски права, но няма да позволи на партньорите мъже да търсят деца, родени в Гърция чрез сурогатно майчинство.

Гласуването на законопроекта за еднополовите бракове предстои в четвъртък.

Хиляди в Атина казаха "не" на гей браковете

Хиляди в Атина казаха "не" на гей браковете

Очаква се до дни парламентът да гласува законопроекта

През 2015 г. Гърция призна споразуменията за съжителство за еднополови двойки, като им предостави някои права и предимства, но все още нямат право да имат или осиновяват деца като двойка.

Проучване на Alco през януари показа, че 35% са съгласни и 49% са против, докато 16% са отказали да отговорят. Повечето от недоволните се противопоставят на осиновяването на деца или сурогатното родителство от двойки от един и същи пол.

Православната църква се противопоставя на браковете сред ЛГБТ+ хората. Около 80-90% от 11-милионното население на страната се идентифицират като православни гърци.

Реформата може да се окаже предизвикателство за премиера Кириакос Мицотакис, който също е изправен пред опозиция по въпроса в своята партия и кабинет. Мицотакис каза, че ще има достатъчно време за обществена консултация, за да убеди гражданите и депутатите от неговата партия.

През януари той заяви, че: "Това, което ще променим е равенството в брака, което означава премахване на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация. Не е нещо революционно, различно от това, което се прилага в други европейски страни. Говорим за граждански брак, а не за религиозен, каза Мицотакис. Няма да експериментираме с по-напреднали идеи, добави Мицотакис.