Гръцкият външен министър Никос Кодзиас настоя за изтеглянето на "окупационните войски" на Турция от Кипър, използвайки войнствен тон по време на преговорите в Швейцария, които целят да се сложи край на 40-годишното разделение на острова, съобщава "Франс прес".

Политическата криза в Кипър е една от най-продължителните в света, а преговорите, които започнаха в алпийския швейцарски курорт Кран-Монтана през миналата седмица, бяха обявени като най-добрия шанс за трайно решение.

ООН убеди двете кипърски страни да подновят мирните преговори

ООН убеди двете кипърски страни да подновят мирните преговори

С това се поставя край на безизходица

Островът, който се намира в източната част на Средиземно море, е разделен от 1974 г., когато турски войски нахлуха и по-късно окупираха една трета от острова в северната част в отговор на вдъхновен от Атина пуч, целящ съюз с Гърция.

В края на миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства преговорите като "изключително конструктивни" и като "историческа възможност за постигане на цялостно уреждане на конфликта, който разделя Кипър в продължение на толкова много десетилетия".

Ала днес преговарящите страни изглежда са предприели по-малко помирителна линия.

"Гръцката позиция остава, че ... окупационните войски трябва да напуснат", подчерта Кодзиас след сутрешното заседание в Кран-Монтана.

Турция поддържа повече от 35 хил. войници в Кипър, а всяка перспектива за обединение до голяма степен зависи от драстичното намаляване на военното присъствие на Анкара там.

Ала турският вицепремиер Нуман Куртулмуш коментира пред медии в Анкара днес, че "Турция няма да отстъпи по въпроса за сигурността и гаранциите".

"Нашата позиция по този въпрос няма да се промени", настоя Куртулмуш.