Гърция няма да изпраща противовъздушни системи на Украйна, заяви началникът на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция Константинос Флорос, като подчерта, че "няма възможност" Гърция да доставя оръжия, "което може да отслаби нейната отбрана", цитира думите му електронното англезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Вестникът пише, че Атина е отказала на искане на Украйна за предоставяне на зенитни системи с малък обсег на действие "ТОР М1" и "ОСА-АК" с руски и източногермански произход за укрепване на отбраната на Киев и други градове.

Въпреки че тези системи трябва да бъдат модернизирани, за да продължат да функционират, "те все още обслужват някои от нуждите на ПВО на страната", обясняват източници на изданието.

Същите източници разкриха, че Атина все още не е получила искане да предостави руски зенитно-ракетни системи С-300, с каквито освен нея разполагат България и Словакия. В началото на март Гърция изпрати в Украйна автомати Калашников и преносими ракетни установки, заедно с хуманитарна помощ.

"Във всеки случай отбранителните системи, които са необходими за отбраната на страната, не влизат в дневния ред на такава дискусия ... Решението на правителството е всичко, което се счита за необходимо и полезно за отбраната на страната да остане тук. Но повтарям, че в момента няма нищо ново по отношение на изпращането на допълнително отбранително оборудване в Украйна", каза говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому.

Министърът на отбраната на САЩ посети в четвъртък Словакия, като от официалните информации не стана ясно дали Словакия в крайна сметка ще изпрати такива противоракетни системи на Киев, но министърът на отбраната на страната Ярослав Над заяви, че страната му е готова да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана С-300, ако съюзниците от НАТО осигурят на Братислава заместител, но американският му колега Лойд Остин, който е на посещение в страната, каза пред репортери, че няма какво да добави по въпроса, предава Ройтерс.

Украйна призова западните държави да й предоставят средства за противовъздушна отбрана, които ще й помогнат за отблъскване на руската инвазия, която продължава четвърта седмица.

От българското правителство отказаха да коментират подобна вероятност. С такива зенитно-ракетни системи се охраняват София и АЕЦ "Козлодуй".

Лавров: Съветските и руските ПВО-та не могат да бъдат преотстъпвани

Лавров: Съветските и руските ПВО-та не могат да бъдат преотстъпвани

А и те ще бъдат законна цел на руските сили в операцията по денацификация