Русия вече даде ясно да се разбере, че всяка доставка на оръжие, влизаща в Украйна, ще бъде легитимна цел на руска специална операция в Украйна, насочена към премахване на заплахите срещу Русия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви отново това в интервю за RT.

"Дадохме си ясна сметка, че всеки товар, влизащ в Украйна, за който ще считаме, че носи оръжие, ще бъде легитимна цел", каза той.

Според Лавров това би трябвало да е "напълно разбираемо", тъй като Русия провежда операция, насочена към ликвидиране на всяка заплаха, идваща от украинска територия срещу Русия.

Освен това външният министър заявява, че съветските и руските системи за противоракетна отбрана не могат да бъдат законно прехвърляни на трети страни.

Ракети падат край Лвов - цел им е завод за самолети

Ракети падат край Лвов - цел им е завод за самолети

Очаква се потвърждение за хуманитарни коридори в Сумска област

Лавров отново коментира тезата на Русия за денацификация на Украйна, като обясни, че това означава отмяна на всички закони, които дискриминират рускоезичното население. Той също така заяви, че украинските политици следват политика на изгонване на етническите руснаци от страната и даде пример с изказване на украински политик от партията "Свобода". Подчерта обаче, че такива изявления има и настоящият украински президент Зеленски и цитира негови думи: "Ако смятате, че сте руснак, ако искате да сте руснак, ако искате да дружите с Русия, моля, отидете в Русия." Той каза това само преди няколко месеца", отбеляза Лавров.