Гърция няма да предостави помощ за доставяне на петрол на Сирия на иранския танкер, който сега плава в източна посока в Средиземно море. Това изтъкна заместник-министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис, цитиран от "Ройтерс".

"Изпратихме ясно послание, че в никакъв случай не бихме искали да улесним пренасянето на този петрол до Сирия", коментира Варвициотис пред телевизия ANT1.

Освободеният от Гибралтар танкер се оказа руски, бил нает от иранска компания

Освободеният от Гибралтар танкер се оказа руски, бил нает от иранска компания

Според САЩ танкерът има връзки с Революционната гвардия

Танкерът Adrian Darya 1, който беше освободен след задържането му в Гибралтар, превозва 2 млн. барела суров петрол. Към момента той се намира в района на гръцкото пристанище Каламата, като се очаква да пристигне на 26 август.

САЩ искат танкерът да бъде задържан, защото според тях корабът има връзки с Революционната гвардия на Иран, която те определиха за терористична организация. Те призоваха Гърция да се въздържа от каквато и да е помощ, докато кипърски дипломатически източник заяви, че подобно послание е било изпратено и до Кипър.

Иран предупреди САЩ да не задържа танкера му, отплавал от Гибралтар

Иран предупреди САЩ да не задържа танкера му, отплавал от Гибралтар

Корабът вече се намира край гръцкия град Каламата

Полуофициалната иранска новинарска агенция ILNA съобщи по-рано днес, че Adrian Darya 1 понастоящем бил отдаден под наем на иранска корабоплавателна компания, като е собственост на Русия.

Варвициотис заяви, че Гърция не разполагала с пристанищни съоръжения, които биха могли да приемат такъв голям кораб, но не отхвърли възможността, че той би могъл да хвърли котва в гръцки териториални води.

Гръцкият представител допълни, че САЩ били във връзка с Гърция по този въпрос. Запитан какво ще се случи, ако корабът навлезе в гръцките териториални води и хвърли котва, той отбеляза: "В такъв случай ще видим какво ще се случи."

Варвициотис заяви, че иранското правителство не се е свързвало с гръцките власти. Той посочи, че товарът би могъл да бъде разтоварен в рафинерия, но "очевидно не" на територията на Европейския съюз.

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер
Обновена

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер

Законодателството на ЕС не позволява, а Гибралтар е част съюза