Гърция няма да позволи повторение на миграционната криза през 2015 г. да се разгърне на границите ѝ след влошената ситуация в Афганистан. Това увери гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, след като посети нов лагер за мигранти на остров близо до Турция, информира "Ройтерс".

Идването на власт на талибаните в Афганистан през август предизвика опасения в Европа от повторение на 2015 г., когато близо 1 млн. мигранти и бежанци, предимно сирийци, избягаха в Европа, като преминаха от Турция към Гърция.

В последния пример за затягащата се миграционна политика, Гърция откри по-рано този месец финансиран от ЕС лагер на о. Самос, обширно съоръжение, силно наблюдавано и обградено с бодлива тел.

Ердоган предупреждава: Турция не може да поеме повече мигранти

Ердоган предупреждава: Турция не може да поеме повече мигранти

Настоя за борба с климатичните промени и обеща скоро турска ваксина

"Няма да приемем неконтролирани миграционни потоци, подобни на тези, които видяхме през 2015 г.", настоя Мицотакис пред репортери на полета обратно за Атина, а Европа трябвало да работи със съседите на Афганистан, за да гарантира, че бежанците остават в региона.

Гърция прие вчера 26 афганистански адвокатки и съдийки и техните семейства, но такива случаи "ще бъдат изключение", отсече Мицотакис и добави: "Те не могат да бъдат възприемани като привличащ фактор."

След идването на власт на талибаните на 15 август Афганистан изпадна в икономическа криза. Международният комитет на Червения кръст предупреди вчера, че страната е изправена пред масов глад "в рамките на седмици".

Ала Гърция настоява, че не иска да се превръща отново в портата на ЕС за мигранти и наскоро завърши ограда от 40 км в региона Еврос на турската граница.

Съветът на Европа скастри Гърция заради закона, ускоряващ депортациите на мигранти

Съветът на Европа скастри Гърция заради закона, ускоряващ депортациите на мигранти

Щял да застраши "животоспасяващата работа" на НПО-тата в Средиземноморието

"Успяхме да изпратим послание до трафикантите и техните клиенти, че предприемането на коварното пътуване през Егейско море вероятно е загуба на пари", увери Мицотакис.

Преди да посети новия лагер в Самос, Мицотакис се обърна към местните власти от бившия лагер на острова Вати - някога пренаселен палатков град, гъмжащ от плъхове, за 7000 души, който той нарече "лагер на срама" и "позор за човешкото достойнство".

Вати, заедно с лагера Мория на о. Лесбос, който изгоря миналата година, се превърнаха в символи на препъващия се отговор на Европа на миграционната криза по южните ѝ граници, който остави голяма част от тежестта да бъде понесена от малките острови.

Говорейки от Вати, Мицотакис призова за обща политика на ЕС в областта на миграцията и убежището, като изтъкна, че солидарността "не може да бъде изчерпана във финансирането на най-съвременни лагери".

Новото съоръжение, на затънтено място, е проектирано да побира 3000 души и ще работи при строги правила. Влизането е разрешено само между 8:00 и 20:00 часа, а лични карти и пръстови отпечатъци се сканират на портата.

Правителството планира подобни съоръжения на други острови в близост до Турция, заявявайки, че те ще осигурят по-безопасно настаняване на мигрантите, но които правозащитни групи твърдят, че има риск да станат като затвори.

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Гърция: Няма да се превърнем отново във врата към Европа за мигрантите

Страната завърши строежа на стената по границата с Турция