Министерството на външните работи на Гърция, коментирайки изявление на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, твърди, че руското външно министерство изразява "липса на уважение към страната", както и липса на разбиране за съвременния свят, в който държава може да има независима политика.

Съответното изявление е публикувано в страницата на Министерството на външните работи на Гърция и е първата реакция след експулсиране на двама руски дипломати и забрана за влизането на още двама руски граждани в Гърция.

"Днешното изявление на Министерството на външните работи на Русия е типичен пример за неуважение към трета страна, както и липса на разбиране на съвременния свят, в който държавите, независимо от техния размер са независими и могат да извършват независима, разнообразна и демократична външна политика. Всъщност, тази негативната логика подтикна четирима руски граждани да предприемат действия, довели до тяхното депортиране или забрана за влизане в Гърция. Доказателствата, на които Гърция се уповава, са дадени своевременно на руските власти. Също така, руските власти много добре зная какво правят техните хора", съобщава гръцкото министерство.

Гърция гони двама дипломати на Русия

Гърция гони двама дипломати на Русия

Забранява на още двама да влизат в Гърция

Както уверява гръцкото министерство на външните работи, Атина се стреми още от самото начало да възприеме действията на тези четири души като несвързани с официалната руска външна политика. "Въпреки това, с днешното си изявление представителят на руското външно министерство се съгласява с тях и показва, че би искала да легализира тези незаконни действия",допълва гръцкото министерство.

"Постоянното незачитане на Гърция трябва да бъде преустановено. Никой няма право и не може да се намесва в нашите вътрешни работи", коментира още министерството на външните работи.

Гърция определя като неоснователни твърдения, че решението за депортиране на дипломати е взето от Атина под натиска на други страни, включително Великобритания и Съединените щати. "Твърденията, според която решението [за изгонване на дипломати] са взети под натиска на трети лица, не са достойни за коментар и показват манталитета на хора, които не разбират принципите на гръцката външна политика и ценности", - се казва в изявление.

Русия скочи: САЩ стоят зад изгонването на руски дипломати от Гърция

Русия скочи: САЩ стоят зад изгонването на руски дипломати от Гърция

Гърция неоснователно изгонила руските дипломати

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира вчера, че Москва разбира, че има "силен натиск" върху Атина за експулсирането на руски дипломати. "Наистина сме наясно, че натискът, на който беше подложена Гърция, беше най-силният и със сигурност мога да кажа, че разчитам на факти", обясни тя.

"Ние многократно доказахме, че дори и в най-трудните ситуации, които възникват в двустранните отношения с участие на трети страни, винаги остава разбирането, че това е въпрос за съдбата на нашите страни, съдбата на хората, които не трябва да бъде заложници на мръсните игри, в които са въвлечени много страни. В този случай, това е игра, в която, разбира се, Гърция е въвлечена. Играта е многостепенна. Ние това просто го знаем", коментира Захаров и допълни че натискът върху Атина е не само от "британските представители, но и във всичко са се включили и американските партньори".

На 11 юли гръцки медии съобщават, че гръцкото правителство иска да експулсира двама руски дипломати и да забрани влизането в страната на други двама руски граждани. Гръцките власти обвиняват руснаците, че се намесват във вътрешните работи, както и в действия, които подкопават националната сигурност.

Русия отвръща на Гърция, гони двама гръцки дипломати

Русия отвръща на Гърция, гони двама гръцки дипломати

Това била рутинна практика