Гърция ще използва военни камиони и кораби на военноморския флот, за да възстанови нормалното снабдяване на пазара с горива, нарушено от 5-дневната стачка на собствениците на товарни камиони и цистерни.

Припомняме, при протестните действия гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне десетките шофьори на камиони, протестиращи в Атина.

Те отказват да се подчинят на мярката "гражданска мобилизация", обявена от гръцкото правителство за прекратяване на стачните действия.

И днес снабдяването с бензин в страната е затруднено. Въпреки това обаче, опашките по бензиностанциите са по-малко, защото повечето гърци се отказаха да пътуват в тази несигурна ситуация.

Част от фериботите също са спрени, което затруднява достъпа до островите.

Военни кораби доставят гориво до острови, където много туристи вече седмица са блокирани.

Според властите за нормализиране на ситуацията ще са необходими няколко дни. Зареждат се само по няколко бензиностанции в областни центрове и горивото привършва за час, оплакват се пред медиите туристите.

В Солун работят само няколко бензиностанции. На Халкидики всички са затворени, в Кавала и Ксанти има опашки от стотина автомобила пред малкото бензиностанции, снабдени с гориво.

Подобна е ситуацията и в останалата част на страната.

Напрежението между стачкуващите и правителството нарасна, след решението на стачниците да продължат с протестите. Не може да се предположи до кога ще продължи стачката.

Припомняме, от МВнР препоръчват на гражданите, които предвиждат пътуване до Гърция да заредят резервоарите на автомобилите си с достатъчно гориво, необходимо им да стигнат до мястото, за което са предприели пътуването.

Освен това е необходимо да имат гориво и за обратния маршрут.