За първи път от почти две години в Гърция маските за лице вече не са задължителни, с някои изключения, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник "Катимерини"

Поне до 15 септември гражданите ще могат да влизат във всички закрити помещения без маска, без риск да бъдат глобени.

Изключение се прави за здравните заведения и старческите домове, както и обществения градски транспорт (метро, ​​електрическа железница, автобуси, тролейбуси и трамваи).

Маски не се изискват в междуградския обществен транспорт, където местата на пътниците са номерирани, както и в самолетите. Все още не е взето решени за използване на маски на фериботите. В момента те остават задължителни там. Въпросът може да бъде обсъден в сряда от научния комитет, който съветва правителството относно пандемията.

Учениците и студентите вече могат да посещават занятията без маски.

Отпада носенето на маски на летищата и при полети в Европа

Отпада носенето на маски на летищата и при полети в Европа

Разхлабването на мерките влиза в сила от 16 май

Броят на новозаразените с коронавирус се покачи до 5080 във вторник от 2400 предния ден, съобщи Националната организация за обществено здраве (EODY) в ежедневния си бюлетин.

Здравните власти обявиха още 12 смъртни случая от болестта, скромен спад от 19 в понеделник, с което общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията достигна 29 845.

Във вторник е имало 130 интубирани пациенти в болниците, без промяна спрямо предния ден.