Пътуващите до Гърция със самолет от България и Румъния от вторник (28 юли) ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от ПСР тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция, иначе няма да бъдат допускани в южната ни съседка. Това съобщиха от българското външно министерство, които се позовават на информация от посолството ни в Атина. 

Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Коронавирус: Гърция затяга правилата за чуждестранните сезонни работници
Обновена

Коронавирус: Гърция затяга правилата за чуждестранните сезонни работници

Тези, които излязат от страната преди 4 август, няма да могат да се върнат

Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.

От министерството на външните работи на Гърция съобщават също, че във вторник и сряда пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането си в Гърция.

В сила остава изискването към гражданите, които пътуват със самолет за Гърция, да попълнят предварително в срок от минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.

Повече информация е публикувана на travel.gov.gr.

Глоба от 500 евро за чужденците в Гърция без специален формуляр и баркорд

Глоба от 500 евро за чужденците в Гърция без специален формуляр и баркорд

Тази система за влизане в Гърция ще бъде в сила до 31 август.

Към момента няма промяна в изискванията за преминаване на сухопътните граници между България и Гърция. Пътуващите към Гърция през сухопътна граница, независимо от тяхното гражданство, също задължително преди пристигането си попълват в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код.

Туристите могат да преминават само през ГКПП "Кулата-Промахон" със сертификат за негативен резултат от ПСР-тест, издаден в рамките на 72 часа преди преминаване на границата. До 4 август влизането и излизането от Гърция на гръцки граждани, на притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, на граждани, чието основно местоживеене е в Гърция, на товарни камиони за превоз на стоки, както и на граждани, пътуващи по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания (което се доказва с подходящите документи), е разрешено единствено през ГКПП "Кулата- Промахон" и ГКПП "Маказа-Нимфеа".

Гърция въвежда нови ограничения за влизане от 15 юли

Гърция въвежда нови ограничения за влизане от 15 юли

Пропуска предимно през ГКПП Кулата-Промахон