Гърция следи отблизо, макар и от подходящо разстояние, събитията в приятелската страна Бивша югославска република Македония (БЮРМ) и продължава да се ангажира със Споразумението от Преспа, съобщават македонски медии.

"Резултатът от референдума в БЮРМ, въпреки че е консултативен и не е част от обвързващите клаузи на Споразумението от Преспа, е противоречив. Категорично преобладаващо "Да" без необходимия праг участие; голяма част от обществото на съседната страна подкрепя споразумението. И все пак важна част подходи към него със скептицизъм. Гърция уважава изборите на гражданите на БЮРМ", изтъкват от гръцкото външно ведомство.

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%
Обновена

91% подкрепиха името „Северна Македония” при ниска активност от 36%

903 169 гласа ( 50% + 1) са необходими за валиден референдум

Министерството на външните работи на Гърция смята, че климатът на национализма и подозрението, ежедневните фалшиви новини и яростният фанатизъм, за съжаление не позволяват трезва оценка на големите ползи от споразумението, като същевременно възпрепятстват взаимното разбирателство между народите и развитието на тяхното сътрудничество, които са от изключително важно значение.

Според гръцките власти "екстремните и агресивни форми на национализъм в нашия регион, безотговорното поведение по отношение на бъдещето на региона и изпадането в иредентистки стереотипи - когато историята трябва да бъде училище, а не затвор - не дават положителни перспективи за региона като цяло".

България вижда категоричното желание на Македония за ЕС и НАТО

България вижда категоричното желание на Македония за ЕС и НАТО

Референдумът е най-висша демократична практика, губенето на време не е от полза за страната и региона

"Необходимостта от разумно сътрудничество се усеща все повече в региона, както и необходимостта културата на демократичен диалог да вземе връх, както и от култура на разбирателство и справедливи компромиси. Възраженията срещу Споразумението от Преспа се оказаха неверни и неправилни", подчертават от Министерството на външните работи на Гърция.

Следващите стъпки изискват трезвост от всички страни, без изключение, за да се запази положителният импулс от Споразумението от Преспа, завършват позицията си от гръцкото външно ведомство.