Гърция регистрира 6700 нови положителни случаи на коронавирус към вторник. Това най-високият брой новозаразени, регистриран в страната от началото на пандемията. Вчера, страната регистрира 5449 нови случаи и това беше предишният рекорд за денонощие, предаде Greek Reporter.

През последния ден са проведени общо 419 408 теста за коронавирус, като процентът на положителни резултати в Гърция е 1,6%. Той е по-нисък от вчерашния процент - 6,59%.

59 души починаха от усложнения на болестта - със седем повече от 52 смъртни случая, регистрирани в страната към понеделник.

Средната възраст на тези, които са дали положителна проба за вируса през последния ден в Гърция, е 39, а средната възраст на починалите от вируса е 78 години.

Гърция с рекорден брой нови случаи на COVID-19 от началото на пандемията

Гърция с рекорден брой нови случаи на COVID-19 от началото на пандемията

Страната регистрира 5449 новозаразени през последното денонощие

В момента на вентилация са поставени 434 пациенти с коронавирус, което е с четирима повече от 430 пациенти, подложени на инвазивно лечение в страната в понеделник.

Представители на гръцкото правителство твърдят, че няма да има ново блокиране в страната. Гръцкият здравен министър Танос Плеврис обаче обяви във вторник поредица от нови антикоронавирусни мерки, които засягат до голяма степен онези, които не са ваксинирани срещу коронавирус.

Според новите мерки всички такива служители както в частния, така и в публичния сектор, трябва да провеждат два бързи или PCR теста всяка седмица и да докладват резултатите си на правителствена платформа.

Освен това всички, които не са ваксинирани, ще трябва да покажат резултатите от бърз тест, преди да влязат в много обекти, сред които банки, обществени служби и магазини, както и места за хранене на открито, включително ресторанти и барове.

Мярката не включва супермаркети и аптеки и други дейности, които се считат за първа необходимост.

Трета ваксинация в Гърция и за 50-годишните

Трета ваксинация в Гърция и за 50-годишните

Мерки срещу пандемията

По последни данни около 60,5% от гърците са ваксинирани срещу COVID-19. Това по-малко от средното за Европейския съюз (64,7%).