Гърция вече има ново правителство. Неговият състав беше обявен от говорителя на Нова демокрация Стелиос Пецас.

Новият кабинет става факт, след като лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис положи клетва. Списъкът на правителството беше представен по държавната телевизия ЕРТ.

Никос Дандиас е назначен за гръцки външен министър.

"Златна зора" поиска повторно преброяване на бюлетините в Гърция

"Златна зора" поиска повторно преброяване на бюлетините в Гърция

Планира да предприеме съдебни действа, за да оспорва "скандалния резултат"

Той е гръцки юрист и политически деятел на дясноцентристката партия Нова демокрация. В продължение на много години е бил член на гръцкия парламент и също така е заемал министерски постове в предишни правителства с участието на "Нова демокрация". През 2009 г. е министър на правосъдието, през 2012-2014 г. министър на обществения ред и защита на гражданите, през 2014 г. министър на развитието и конкурентоспособността, а през 2014-2015 г. министър на националната отбрана. От 13 януари 2016 г. до днес е парламентарен представител на "Нова демокрация".

Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция

Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер на Гърция

Силно послание за промяна в Гърция

Дандиас е в списъка на адвокатите на гръцкия Върховен съд по граждански и наказателни дела.

Никос Панайотопулос е министър на отбраната на Гърция, а Христос Стайкурас - ръководител на Министерството на финансите.

Изборите в Гърция – край за Ципрас?

Изборите в Гърция – край за Ципрас?

Консервативната опозиция се готви за оглушителна победа...

Панайотопулос ръководи секторите на националната отбрана и социални въпроси в централата на Нова демокрация, а от 2016 г. той оглавява секторите на правосъдието, прозрачността и правата на човека в партията. През 2012-2015 г. Стайкурас е заместник-министър на финансите на Гърция в правителството на Андонис Самарас.

Михалис Хрисохоидис влиза в министерството за защита на гражданите, на когото са подчинени полицията, специалните служби и генералният секретар за гражданска защита. Министерството на вътрешните работи, което се занимава с административни въпроси в Гърция, е поверено на Такис ​​Теодорикакос, министерството на правосъдието е поверено на Костас Циарас.

Министерството на образованието се поема от Ники Керамос, която до 2016 г. беше парламентарен представител на Нова демокрация, а след това стана ръководител на сектора на образованието в партийния апарат. Лина Мендони е назначена за ръководител на Министерството на културата и спорта, а Харис Теохарис е назначен за ръководител на туризма.

Министър в министерството на здравеопазването стана лекар, политик и бивш професионален баскетболист Василис Кикилиас, който беше министър по въпросите на гражданската защита през 2014-2015 г. Министерството на флота и островната политика е поверено на Янис Плакиотакс, трудови и социални въпроси - Янис Вруцис, инфраструктура и транспорт - Костас Караманлис, син на бившия депутат от "Нова демокрация" от област Серес Ахилеас Караманлис, брат на легендарния гръцки политик Константинос Караманлис (1907-1998) ), който беше четири пъти премиер и два пъти президент на Гърция.