НАТО трябва да бъде готово от навлизане на негова страна, от друга страна - Русия трябва да има конкретен повод, за евентуално подобно навлизане. НАТО ще подсилва източният си фланг - Румъния, Словакия, Полша, България - може да няма пряка граница с Русия, но граничи с Черно море. НАТО Може би ще разположи сили в България - Сухопътни, военноморски, но зависи как се развият събитията. Може да е добро начало подсилването на източния фланг, но това не е достатъчно. Това заяви ген. Ричард Ширеф, бивш зам.-командир на силите на НАТО в Европа пред БиТиВи.

Руската военна стратегия - наблюдаваме масирано нападени с тежка техника. Отначало го възприемахме като изненада, руските сили превъзхождат. Очевидно битката ще бъде дълга и кървава

Столтенберг пред CNN: Това е само началото
Обновена

Столтенберг пред CNN: Това е само началото

Кулеба: Използването на ядрено оръжие от Русия срещу Украйна би било катастрофа за целия свят

На практика, за да е блицкриг войната трябва да е светкавична. Украинците няма да разрешат светкавична война, защото в градска среда защитниците имат предимство. Ще бъде изключително тежка градска война - къща за къща. Руснаците са били прекалено уверени в своя успех. От там нататък се взимат не толкова добри решения, учуден съм от професионална гледна точка какви решения взимат, каза ген. Ширеф.

Наполеон беше този, който каза, че когато истината е на ваша страна, имате превъзходство. Виждаме как в руската страна има проблеми с дисциплината, с морала. Тези млади момчета, които са убеждавани, че ще влязат като освободители. 

Украйна и Русия сядат да говорят близо до р. Припят?

Украйна и Русия сядат да говорят близо до р. Припят?

Лукашенко е поел ангажимент за сигурността на делегацията

Информацията за подготвяне на вакуумни ракети е много притеснителна. Ако руснаците усетят, че губят контрол, особено при градската война, могат да ползват такива крайни артилерийски решения. Ако това се случи, последиците ще бъдат ужасяващи. Ще има безброй жертви, граждански, много сериозни разрушения. Имаме опит от това руската армия какво е правила преди.