Ръководителят на фондацията "Репортери без граници" от 2012 г. Кристоф Делоар почина " вследствие на скоротечен рак".

Това съобщи АФП.

Кристоф Делоар, генерален секретар на "Репортери без граници" (RSF), почина на 53-годишна възраст, съобщи неправителствената организация в събота.

Той е починал "в резултат на злокачествен рак", се казва в изявление на организацията за свобода на печата, изпратено до АФП.

Кристоф Делоар работеше за "Репортери без граници" от 2012 г. и "в продължение на дванадесет години превърна асоциацията (...) в световен шампион в защита на журналистиката", заявиха от "Репортери без граници".

Според вестник "Монд" журналистът "е бил хоспитализиран от няколко седмици в болницата "Сен-Луи", след като късно са му открити мозъчни тумори".

Журналистът Пиер Хаски, президент на "Репортери без граници", изрази своята "дълбока скръб" и отдаде почит на човека, "който беше вложил цялата си енергия в защита на свободата на информиране в момент на голяма опасност".

В качеството си на генерален секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар започва кампания срещу назначаването на Жофроа Лежон начело на Le Journal du dimanche през юни 2023 г. и призовава Държавния съвет да засили контрола си върху новинарския канал CNews, който според него се е "превърнал в медия за формиране на обществено мнение" по същия начин, както американския канал Fox News.

Завършил висшето училище за икономически и търговски науки (ESSEC) през 1994 г., Кристоф Делоар преминава държавна служба в берлинския офис на TF1, след което работи като журналист за няколко вестника и телевизионни канала, най-вече Arte и LCI.

През 1998 г. започва работа в отдел "Общество" на седмичника Le Point, а през 2007 г. преминава в политическия отдел. Извършил е множество разследвания и репортажи във Франция и в чужбина.

Директор на колекцията във Flammarion до 2009 г.

Автор е на бестселъри (сред които L'Enquête sabotée през 2004 г., Sexus politicus през 2006 г. и Circus politicus през 2012 г.) и на документален филм.

България се издигна до 59-то място в класацията на "Репортери без граници"

България се издигна до 59-то място в класацията на "Репортери без граници"

На 3 май се празнува Световния ден на свободата на печата