Началникът на главното оперативно управление на руския генерален щаб Андрей Стерлин обяви, че САЩ се опитват да използват космоса като военен театър.

Той осъди Вашингтон за отказа му да започне преговори за отказа от разполагането на оръжия с Русия и Китай.

"Пентагонът разглежда космоса като потенциален театър за военни операции и настоява да се поддържа пълна свобода на маневриране в тази посока. В това отношение САЩ отказват да провеждат преговори въз основа на руско-китайския проектодоговор за предотвратяване на разполагането на оръжия в космоса и формирането на международна правна рамка, ограничаваща способността им да използват космоса за военни цели", подчерта Стерлин, цитиран от руските медии.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп през февруари подписа указ за създаването на нов клон на американските военновъздушни сили, който ще се съсредоточи върху глобалното наблюдение, насочването на ракети и противодействието на китайски и руски свръхзвукови оръжия наред с други приоритети.

Русия осъди този ход, призовавайки САЩ да избягват надпревара във въоръжаването в космоса. Китай повтори позицията на Москва, подчертавайки, че Вашингтон се опитва да оправдае превъзходството си в космоса, предприемайки тази стъпка.