Коронавирусът (COVID-19) "заплашва цялото човечество" и всички "трябва да се съпротивляват". Това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от световните осведомителни агенции.

Гутериш коментира темата при старта на глобален хуманитарен отговор на стойност 2 млрд. долара за справяне с COVID-19 в 51 бедни страни в Южна Америка, Африка, Близкия Изток и Азия.

Коронавирус: Путин затваря Русия за една седмица

Коронавирус: Путин затваря Русия за една седмица

Отложи референдума за оставането му на власт до 2036 г.

Планът за реакция има за цел да спре разпространението на вируса по целия свят и ще бъде приложен от агенциите на ООН в сътрудничество с местни и международни неправителствени организации.

Той включва:

- доставяне на необходимо лабораторно оборудване за тестове за наличие на вируса и медицински материали за лечение на хора;

- монтиране на станции за миене на ръцете в лагери и населени места;

- започване на обществени информационни кампании за това как да защитите себе си и другите от вируса;

- създаване на авиомостове и хъбове в Африка, Азия и Латинска Америка за преместване на хуманитарни работници и доставки там, където са най-необходими.

Определиха как ще се разпределят даренията за борбата срещу коронавируса

Определиха как ще се разпределят даренията за борбата срещу коронавируса

Здравното министерство ще информира Националния оперативен щаб за постъпилите средства

Изказвайки се в Ню Йорк, Гутериш каза, че отговорите на отделните държави "няма да са достатъчни", за да се сложи край на пандемията.

"Трябва да се притечем на помощ на свръхуязвимите - милиони хора, които най-малко са способни да се защитят. Това е въпрос на базова човешка солидарност. Също така е от решаващо значение за борбата с вируса. Това е моментът да се активизираме за уязвимите", настоя шефът на ООН.