Нападенията срещу петролните съоръжения на Саудитстка Арабия са "напълно неприемливи", като светът сега е изправен пред риск от голям въоръжен конфликт в Персийския залив. Това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на речта си "за състоянието на света", откриваща 74-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

САЩ и няколко техни съюзници почти веднага обвиниха Иран за нападението срещу Саудитска Арабия, обвинение, което Техеран отрече.

Йеменските бунтовници хуси, които поеха отговорност за атаките на 14 септември, нарекоха опитите на някои сили да намекнат, че някой друг освен тях е отговорен за атаките, като знак за "малодушие". Миналия петък хусите предупредиха, че Саудитска Арабия ще бъде изправена пред нови, "по-болезнени, смъртоносни и разрушителни" атаки, ако коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия, продължи с обстрела, блокадата и агресията срещу тяхната страна.

Годишната среща на световните лидери в ООН започва сред проблемен свят

Годишната среща на световните лидери в ООН започва сред проблемен свят

Световните лидери ще се помъчат да намерят решение на климатичната криза, регионални конфликти и спора в Близкия изток

Гутериш също така подчерта, че "в контекст, при който незначителна погрешна стъпка може да доведе до голяма конфронтация, трябва да направим всичко възможно, за да настояваме за разум и сдържаност".

Гутериш обърна внимание на международните конфликти, критикувайки неназовани лидери, които не са подкрепили споразумения, постигнати в ООН.

Той настоя, че трябва да се наблегне на превенцията, медиацията и повече дипломация за справяне с конфликтите.

"На хоризонта се очертава нов риск, той може да не е голям, но е реален", предупреди Гутериш.

Той каз, че се опасява светът да не се раздели на две заради разделенията между двете най-богати страни в света, вероятно имайки предвид САЩ и Китай.

"Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим голям разлом и да поддържаме универсална система - универсална икономика с универсално зачитане на международното право; многополюсен свят със силни многостранни институции", изтъкна Гутериш.

Шефът на ООН предупреди:  Световният ред е "все по-хаотичен"

Шефът на ООН предупреди: Световният ред е "все по-хаотичен"

Измененията в баланса на силите могат да увеличат риска от конфронтация

По отношение на миграцията генералният секретар на ООН подчерта: "Във време, когато рекорден брой бежанци и вътрешно разселени хора са в движение, солидарността е дефицит."

Той е убеден, че "разнообразието не е заплаха, а богатство"

Гутериш подчерта посланието на Хартата на ООН за "поставяне на хората на първо място" и важността на правата на човека.

Той спомена разговорите, които е провел с бежанци в Близкия изток и семейства, засегнати от климатичните промени в южната част на Тихия океан.

"Живеем в свят на безпокойство", изтъкна Гутериш, допълвайки, че хората са притеснени за работата си.

Той призова страните да се справят с дискриминацията по полов признак.

В обръщение към автократите, генералният секретар на ООН заяви: "Тези права не са благоразположение, с които да се награждава, или да се отказват, ние сме надарени с тях по рождение заради това, че сме хора".