Федералната прокуратура в Германия обвини германски гражданин в шпионаж; мъжът е обвинен в шпионаж в полза на Русия, информира "Дойче веле".

Лицето, идентифицирано само като Йенс Ф., е събирало компютърни файлове, съдържащи планове на етажа на сградата на германския парламент - Бундестага, докато е работел за компания, наета да извърши проверка на електрическата инсталация в помещенията на парламента.

Заподозреният е обвинен в предаване на плановете на етажа на агент на руското военно разузнаване (ГРУ), който е бил прикрепен към руското посолство някъде между юли и септември 2017 г., използвайки компютърно устройство за съхранение, за да го прави.

Обвиненията срещу мъжа са били повдигнати на 12 февруари, но чак днес прокуратурата съобщава за случая.

Прокуратурата не е предоставила допълнителна информация или доказателства, нито възможен мотив за предполагаемото престъпление.

Според германския наказателен кодекс работата като агент на чуждестранна разузнавателна служба носи наказание лишаване от свобода за срок не по-дълъг от пет години и/или глоба, а "в особено тежки случаи" лишаване от свобода за срок между една и десет години.

Руските власти засега не са коментирали случая.

Заподозреният е събирал секретни данни от сградата на парламента и ги е предавал на руски разузнавач, прикрепен към руското посолство в Берлин.