Германските власти са арестували четирима иракчани, заподозрени за членство в терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), включително и един, за когото се твърди, че е извършил нападения, при които са били убити и ранени американски войници, съобщава "Асошиейтед прес".

От германската прокуратура уточняват, че мъжете са били арестувани вчера в района на градовете Дортмунд и Ботроп, както и в окръг Амберг-Зулцбах в провинция Бавария.

ДАЕШ са разгромени, но все още са заплаха за света, обяви Путин

ДАЕШ са разгромени, но все още са заплаха за света, обяви Путин

ДАЕШ запазвала значителен разрушителен потенциал

Германските прокурори уточняват, че 27-годишният Мохамед Рафеа Ясийн Й. е заподозрян в присъединяването си към ДАЕШ в Ирак в родния си град Ал Рутба през 2006 г. Той се твърди, че е помогнал за направата на самоделни взривни устройства, използвани при 12 нападения.

Според прокуратурата американски войници са били убити или ранени при първите 10 атаки, докато служители на иракските сили за сигурност и цивилни са били убити в другите две.

Разпадането на ДАЕШ може да доведе до невиждана мигрантска криза в Европа

Разпадането на ДАЕШ може да доведе до невиждана мигрантска криза в Европа

Мигрантската вълна ще дойде от Сахел в Африка

И четиримата са напуснали Ирак в средата на 2015 г. и са влезли в Германия скоро след това. Точно тогава беше големият наплив от мигранти към Западна Европа, които първоначално бяха приветствани от германския канцлер Ангела Меркел.