Правителството на Германия приветства решението на американския президент Джо Байдън да отмени плановете за намаляване на военнослужещите на САЩ в Германия, като подчерта, че присъствието им било от взаимен интерес на двете страни, съобщава "Франс прес".

"Винаги сме били убедени, че американските войски, разположени тук, в Германия, обслужват европейската и трансатлантическата сигурност и следователно са в наш взаимен интерес", коментира говорителят на германското правителство Щефен Зайберт пред репортери.

Като част от голямо преразглаждане на външната политика и политиката на сигурност, представено вчера, Байдън обяви замразяване на плановете, задействани от неговия предшественик Доналд Тръмп за намаляване на присъствието на американските войски в Германия, крайъгълен камък на сигурността на НАТО от началото на Студената война.

Байдън замразява предислоцирането на войските на САЩ от Германия

Байдън замразява предислоцирането на войските на САЩ от Германия

Тръмп планираше да изтегли около 12 000 военнослужещи

Решението на Тръмп беше разглеждано като свързано с напрегнатите му отношения с германския канцлер Ангела Меркел и честите му оплаквания, че най-силната европейска икономика харчи твърде малко за отбрана.

САЩ имат американски войски, разположени в Германия от Втората световна война, но броят им намаля след падането на Берлинската стена от около 200 000 войници през 1990 г. на 34 500 днес.

Въпреки че перспективата се очертаваше от години, решението на Тръмп през юли миналата година за предислоциране на 12 000 войници от Германия все пак беше шокиращо, особено за градовете, които са изградили силни икономически и културни връзки с американската армия.

"Ние силно ценим близкото, продълващо от десетилетие сътрудничество с американските войски, разположени в Германия", отбеляза Зайберт.

Той отбеляза, че общностите, приемащи американските военнослужещи, оценяват присъствието им, наричайки базите "част от преживяното трансатлантическо приятелство".

Зайберт каза, че германските власти са били в "консултации" с администрацията на САЩ относно "по-нататъшно планиране", но че решението как да се оформи бъдещият американски военен отпечатък в Европа е "вътрешен въпрос на САЩ".

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

САЩ изтеглят 12 000 войници от Германия, местят ги край Черно море, в Полша и Прибалтика

Но става въпрос за само 5 600 войници, останалите се прибират в САЩ