Полициите на Австрия и Германия, както и тази на германската провинция Бавария за първи път днес са започнали да работят заедно в общия им пограничен район, за да оценят начините, с които могат да се борят с увеличаването на нелегалната имиграция и престъпността. Властите са започнали операциите, стартирайки със запознаване по-отблизо с железопътния трафик, съобщават австрийските и германските медии.

"Маршрут на джамиите" - новият път на мигрантите през Балканите

"Маршрут на джамиите" - новият път на мигрантите през Балканите

Джамиите предлагат подкрепа на мигрантите

Австрийската и германската федерални полиции освен това се стремят да оценят граничния контрол в прохода Бренер - планински проход на границата между Австрия и Италия. Преглед на резултатите от инициативата ще бъде направен след три месеца.

Особено в пограничните райони е важно да се координират мерките и от двете страни на границата, изтъкна Томас Боровик, говорител на федералната германска полиция, добавяйки, че властите особено изкъсо следят товарните влакове.

"Искаме да предотвратим опасни нелегални влизания на товарни влакове на ранен етап и да предотвратим инциденти", посочи Боровик, като допълни: "Мигрантите продължават да излагат живота си на риск."

Полицията в Хърватия стреля по микробус с мигранти на границата

Полицията в Хърватия стреля по микробус с мигранти на границата

Деветима са ранени

Мигрантите обикновено пътуват между или с влакови вагони, преминаващи през прохода Бренер. През 2017 г. около 1000 мигранти са били открити на товарни влакове.

Но броят на нелегалните влизания на германско-австрийската граница вероятно ще намалее, ако тенденцията през последните месеци продължи.

През 2017 г. около 14 600 души са се опитали да влязат незаконно в Германия през границата между двете страни. На около 7 200 от тях им е било отказано да влязат. В първите четири месеца на 2018 г. е имало почти 3 800 неразрешени влизания и около 2 100 отказа.