Германия и Австрия обявиха, че извънредните проверки по границите, които бяха въведени заради кризата с мигрантите, би трябвало да се запазят и след средата на ноември, когато те трябва да бъдат премахнати, съобщава "Ройтерс".

През миналата година Европейският съюз отмени частично правилата в Шенгенското пространство за свободно движение, за да се справи с мигрантския наплив.

"Действието на настоящата система за граничен контрол приключва в средата на ноември. Според мен този срок трябва да се удължи", изтъкна германският вътрешен министър Томас де Мезиер, пристигайки на среща с европейските си колеги в Люксембург.

Всички нелегални мигранти, които биват спасявани в Средиземно море, би следвало да бъдат връщани в Северна Африка, настоя германският вътрешен министър. "Хората трябва да се пренасочват към временни убежища в Северна Африка, където да се проверява дали имат нужда от защита, а ние бихме могли да създадем механизъм за заселване в Европа. Онези, за които се установи, че са икономически мигранти, трябва да бъдат връщани в страните им", подчерта Томас де Мезиер.

Германия, Швеция, Норвегия, Дания и Австрия въведоха извънредни гранични проверки, а дипломати на няколко страни от ЕС в Брюксел посочиха, че все още не очакват свободното движение да бъде възстановено изцяло.

"Смятам, че трябва да сме реалисти. В Гърция има 50 000 бежанци, голям брой има и в Балканските страни. Не мога да си представя, че системата ще работи до 15 ноември. Струва ми се, че ще е необходимо да удължим действието или да обмислим други стъпки", заяви австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка.

Европейската комисия изрази желание да се върне към обичайните си правила до края на годината, но миналия месец призна, че подходящите условия все още не са налице въпреки значителния спад в числеността на новопристигащите.