Да се твърди, че германският и руският първи дипломат рядко си говорят, не отговаря на истината - дори напротив. Тази сряда, в Москва, външните министри на Германия и Русия - Хайко Маас и Сергей Лавров се срещнаха за пети път тази година. Те се виждат почти всеки месец и по думите на Маас, цитирани от "Зюддойче цайтунг", това не е напразно.

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Германия иска Китай да участва в нов ядрен договор с Русия и САЩ

Китайското правителство е изключително резервирано и следователно ние трябва да продължим да поставяме въпроса в дневния ред

Последната им среща беше през юли на руско-германския форум "Петербургски диалог", който се проведе в Бон. И тогава и сега основният въпрос, който двамата първи дипломати обсъждат, е конфликтът в Украйна, като Хайко Маас постоянно заявява, че се надява, че "най-накрая може да има напредък". По-голямата част от тази нова надежда е свързана не толкова с Москва, колкото с факта, че Украйна има нов президент Володимир Зеленски и нов външен министър Андрей Заяц. Благодарение на тези нови фигури Маас си представя да се водят преговори, в които освен Заяц и Лавров ще участват и френският външен министър, и той самият.

Германия и Франция се опитват да посредничат в така наречения "нормандски формат" от 2014 г. насам, като последната им среща е от преди две години и половина. Френският президент Еманюел Макрон също обеща насрочване на нова среща в Нормандия след разговори с Владимир Путин този понеделник. По-късно, в края на седмицата, в Биариц, Франция, предстои да се проведе срещата на върха на Г-7, която обаче няма да бъде във формата на Г-8, тъй като след началото на конфликта с Украйна на Русия й е отнета възможността да се включи в тези срещи. Припомняме, че от 2014 г. в района на Донецк и Луганск се водят военни действия, при които украински войски се сражават със сепаратисти, подкрепяни от Русия. "Трябва да се сложи край на тези сблъсъци, при които са загивали, а и загиват хора", коментира Маас.

Той отбеляза, че намира напредък по отношение прекратяването на огъня - напредък, невиждан до момента - през юли и август Путин се обади по телефона на Зеленски, като темата на разговора бяха 24-те украински моряци, които руската брегова охрана бе арестувала в Азовско море в края на ноември. Маас многократно настояваше за тяхното освобождаване. А Лавров, който принципно говори по-малко по темата за Украйна, обвини украинските моряци, че са изпълнявали заповеди, дадени им от криминалния контингент.

Китай подкрепя Русия: Протестите за Москва са западна намеса във вътрешни работи

Китай подкрепя Русия: Протестите за Москва са западна намеса във вътрешни работи

"Западни държави, които скачат от нищото и предприемат доста неприлични действия"

Но това не е единствената неприятна тема, която Лавров се опитва да избегне - една от тях, повдигната от Маас на последната среща, е свързана с протестите на десетки хиляди руски граждани, обявили се срещу местните избори в Москва. Властите в страната отговориха с арести и репресии. Ето защо Маас припомни, че ангажиментът на Русия към Съвета на Европа включва в себе си и ангажимент към ценностите - свобода на словото и право на свободни събирания. На демонстрация в края на юли служители на "Дойче Веле" бяха за кратко арестувани. Малко след това руското външно министерство обвини радиостанцията, че призовава към организиране на протести. В същото време според Маас "е напълно нереалистично да се смята", че "Германия или някои германски медии искат и могат да окажат влияние върху вътрешното развитие на Русия".