Германия планира да ваксинира и деца на възраст 12-16 години от 7 юни, заяви в четвъртък канцлерът Ангела Меркел, цитирана от "Ройтерс".

"На всеки гражданин ще бъде предложена ваксинация до края на лятото. Това включва и деца на възраст между 12 и 16 години", каза Меркел на пресконференция.

EMA решава дали да разреши Pfizer за лица под 15-годишна възраст

EMA решава дали да разреши Pfizer за лица под 15-годишна възраст

Според проучването, резултатите са обнадеждаващи

В Германия има 4,1 милиона деца на възраст над 12 години, показват данните на Федералната статистическа служба.

Ваксинирането им срещу COVID-19 обаче разделя експертите в страната и главният експертен комитет по ваксинациите изрази предпазливост. Някои учени казват, че поради липсата на данни за дългосрочните ефекти може да е по-добре да се ваксинират само юноши с рискови фактори.

Меркел каза, че родителите не трябва да се чувстват подтикнати да ваксинират децата си. "Важното послание към всички родители е: училището и почивката не завися от въпроса за ваксинацията на децата им, каза тя. Това би било напълно погрешно, добави тя.

Европейската агенция по лекарствата може да одобри ваксината Pfizer / BioNTech за деца на възраст от 12 до 15 години в петък.

Ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява 100% защита при деца от 12 до 15 г.
Обновена

Ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява 100% защита при деца от 12 до 15 г.

Ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech е безопасна и ефективна

В документ, предоставен преди преговорите в четвъртък, се казва, че Германия очаква да ваксинира около 60% от хората в тази възрастова група. Ще са необходими около 3,18 милиона дози за всяка от първата и втората ваксинация.

Институтът по инфекциозни болести "Роберт Кох" съобщи за 6 313 случая на коронавирус в Германия към четвъртък, като общият брой вече е е над 3,66 милиона. Седемдневната честота е спаднала до 41 на 100 000 души, в сравнение с около 160 преди месец. Броят на загиналите е 87 995 души.