Германия планира да закупи осем зенитно-ракетни комплекса IRIS-T за армията си, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документ на министерството на отбраната от 25 януари.

IRIS-T са същите системи за противовъздушна отбрана със среден обсег, които наскоро Берлин дари на Украйна, но които все още не е заменил с нови след изпращането им на Киев.

В документа сделката за придобиването на това въоръжение е посочена като една от няколко планирани оръжейни покупки, които се очаква да бъдат внесени за одобрение в парламента през второто тримесечие на годината.

Говорител на министерство на отбраната потвърди, че военното министерство действително възнамерява да внесе предложение за покупка на IRIS-T, но не разкри броя на системите и сроковете, в които те ще бъдат придобити.

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Решението е на Берлин

През октомври Украйна получи първата партида от четири зенитно-ракетни комплекса IRIS-T, обещани ѝ от Германия, за да пази с тях небето над градовете си от атаки с ракети и дронове.

Всяка една от тези системи струва 150 милиона евро.

Те се произвеждат от частния германски оръжеен производител "Дил" и се считат за едни от най-усъвършенстваните в света.

Пусковите установки могат да изстрелват ракети на разстояние до 40 км и да се използват за сваляне на изтребители, хеликоптери, дронове и ракети, включително крилати.

В документа се посочва и че през второто тримесечие на годината Министерството на отбраната ще внесе за одобрение в парламента и договори за замяна с нови на гаубиците и съответните 155-милиметрови снаряди за тях, които Германия предостави на Украйна от складовете на Бундесвера.

Уточнява се, че разглеждането на някои от въпросните покупки може да стане през юли, преди депутатите да излязат в лятна ваканция.

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Решението е на Берлин