Германия не смята да спира строителството на тръбопровода "Северен поток 2", но може да постави на Русия условия за неговото пускане в експлоатация. Това заяви пред изданието председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

Според него, санкциите не могат да спрат завършването на проекта и да оставят "руини за милиарди" евро в Балтийско море.

"Но, федералното правителство би могло да възложи отговорността на Русия: например, като заяви категорично, че външнополитическият и вътрешнополитическият натиск дотолкова са нараснали, че експлоатацията на газопровода не може да започне докато атмосферата е толкова напрегната, а това е изцяло в ръцете на Русия." - смята Ишингер.

Германската опозиция иска спиране на  „Северен поток 2”

Германската опозиция иска спиране на „Северен поток 2”

"Този газопровод е на Путин и не трябва да бъде завършен"...

Например - смята Ишингер - Путин би могъл да освободи Алексей Навални не през 2023 г., а още през следващата. Или Москва би могла активно да помогне за разследването на убийството на грузинския гражданин в центъра на Берлин през 2019 г., извършено от руски гражданин. "Или Москва би могла да изтегли руските войници от Донбас", допълва германският политик.

Той смята също, че политиката в сферата на енергетиката трябва да бъде неотменна част от общата външна политика на ЕС, тъй като проектите като "Северен поток 2" имат голямо геостратегическо значение.

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

ЕП поиска налагане на санкции на Русия за Навални и спиране на "Северен поток 2"

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа