Германското правителство за първи път намекна, че ще подкрепи международна военна интервенция в Сирия, ако се потвърди, че войниците на президента Башар Асад са използвали химически оръжия, отбелязва „Фокс нюз".

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, Щефан Зайберт, заяви, че ако инспекторите на ООН потвърдят, че е използвано химическо оръжие, то „това трябва да се накаже".

По думите му правителството вярва, че има „голяма вероятност да е проведена атака с отровен газ". Говорителят поясни, че не иска да спекулира какъв отговор е нужен, но не изключи използването на сила.

Външният министър Гидо Вестервеле заяви в съобщение, че ако атаката се потвърди, „Германия ще бъде сред тези, които разглеждат съответни отговори".

В събота Меркел призова за политическо разрешаване на сирийския конфликт.

Междувременно екип от експерти на ООН по химическите оръжия се насочи към Източна Гута, покрайнините на Дамаск, където се смята, че миналата сряда правителствените войски са използвали химически оръжия. Активисти обявиха, че между 300 и 1300 души са убити от атаката, а над 3000 са ранени.