Германия очаква Китай да анексира Тайван най-късно до 2027 г. Това съобщават "Ройтерс" и новинарският портал "Пионер", позовавайки се на класифициран документ, одобрен от германското министерство на икономиката.

Съгласно доклада Берлин е загрижен и за влиянието на Китай върху икономиката на страната.

Посочва се, че министърът на икономиката Робърт Хабек иска да направи Германия по-независима от Китай по отношение на търговията, като се съсредоточи върху алтернативни пазари, като Азиатско-Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Африка.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че Германия се стреми да намали зависимостта си от Пекин и разработва нова стратегия за Китай. Това обаче може да се окаже трудна задача предвид дълбоките търговски връзки между най-големите икономики в Европа и Азия.

Като част от стратегията Берлин предвижда да създаде стимули за германските компании да инвестират извън Китай.

От началото на годината Германия е предоставила 29 милиарда евро гаранции за инвестиции на предприятия, по данни на Министерството на икономиката.

Германия към Китай: Промяна на статуквото на Тайван - само с мир

Германия към Китай: Промяна на статуквото на Тайван - само с мир

За това настоя Шолц пред китайския премиер

В документа от 100 страници се призовава за диверсификация на търговските отношения далеч от Китай и за нов "технологичен суверенитет".

Докато Китай намалява зависимостите си, икономическото му значение за ЕС и Германия продължава да нараства, се посочва в доклада.

Китай стана най-големият търговски партньор на Германия през 2016 г.

Германските производители на автомобили имат силно присъствие на китайския пазар, като Volkswagen реализира около половината от печалбите си именно там. Германия и Европа разчитат на Китай и за определени суровини, като например редкоземни елементи.

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Пекин си запазва правото да избере средствата за окончателно обединение с острова

По отношение на Тайван, островът живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германските инвестиции в Китай за полугодието възлизат на 10 млрд, евро