Германия не прие предложението на Русия за мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа, съобщават руските медии.

По-рано руското предложение беше отхвърлено и от Франция.

"Посочваме изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, направено от името на алианса на 2 август", отбелязаха от пресслужбата на германското правителство.

Кремъл: Макрон ни каза, че е готов за диалог с Путин за ракетите в Европа
Обновена

Кремъл: Макрон ни каза, че е готов за диалог с Путин за ракетите в Европа

Макрон пред Столтенбер: Нова архитектура за сигурност изисква нови отношения с Русия

През лятото руският президент Владимир Путин изпрати писмо до държавните глави на "основните страни в Европа и Азия" за ракетите със среден и малък обсег. НАТО потвърди получаването на писмото, но не сметна предложението за "заслужаващо доверие".

На 2 август Столтенберг настоя, че Русия "за начало" трябва да спре разгръщането на своите системи , да ги унищожи и "да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег". Думите му бяха реакция на излизането на Москва от договора.

Договорът за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег между Русия и САЩ официално спря действието си на 2 август. Инициатор за това беше Вашингтон, който обвини Москва в неспазване на договора и обяви на 2 февруари едностранно оттегляне от него. Русия отрича всички обвинения.