Германия днес отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста, почитайки 300 хил. болни и хора с увреждания, изтребени в рамките на програмата на нацистите за "евтаназия", на които често се гледа като на забравените жертви на тази епоха, съобщава "Франс прес".

На тържествена церемония в германския Бундестаг, парламентарният шеф Норберт Ламерт подчерта, че програмата е била първата, в която е бил използван газ за изтребването на онези, които нацистите смятали за "недостойни за живеене" и е служила като "пробно за Холокоста".

"Тя се превърна в модел за масовото избиване, което ще последва в лагерите на смъртта на нацистите", изтъкна Ламерт в реч, на която присъстваха канцлерът Ангела Меркел и роднини на жертвите.

Евфемистично наречената програма на Адолф Хитлер за евтаназия, в която доктори и учени са участвали активно, се стремеше да ликвидира болните, хората с физически и умствени увреждания, онези със затруднения да учат и онези, смятани за социални "маргинали".

Между януари 1940 и август 1941 г. лекари систематично са обгазили повече от 70 хил. души в шест лагера на контролираната от Германия територия, докато общественото недоволство не ги принудило да прекратят явните убийства.

Но още десетки хиляди хора загинаха в Европа до края на Втората световна война през 1945 г. заради глад, липса на грижи или умишлено предозиране с лекарства.

Мнозина също така са били подложени на странни медицински експерименти и насилствени стерилизации заради "генетична малоценност".

В церемонията актьор със синдрома на Даун е прочел писмо от една от жертвите, Ернст Пуцки, който пише на майка си през 1943 г., описвайки нечовешките условия в институцията, където е бил въдворен във Вайлмюнстер в Западна Германия.

"Гладната смърт е по петите ни и никой не знае кой ще бъде следващият", пише той, допълвайки: "Преди, хората тук бяха убивани по-бързо и техните тела бяха откарвани за изгаряне на разсъмване. Но това беше посрещнато със съпротива от местните жители. Така че сега ние просто сме оставяни да умрем от глад."

Ернст Пуцки е починал през януари 1945 г., официално от пневмония.

Днешният ден съвпада с годишнината от освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау в Полша от съветски войски през 1945 г.

От шест милиона изтребени евреи в Холокоста, 1 млн. са били убити в Аушвиц, най-вече в неговите прочути газови камери, заедно с десетки хиляди други, включително поляци, цигани и съветски военнопленници.