Германските власти съобщиха в събота, че са получили сигнал, че терористична групировка е планирала нападение срещу Кьолнската катедрала в близките дни, съобщи ДПА. Конкретно сигналът се отнасял за новогодишната нощ, но още вчера службите са претърсили катедралата с кучета и са поставили наблюдение и охрана на храма. 

Властите не дадоха повече подробности по сигнала, който са получили, но казаха, че полицията в германския град ще предприеме специални защитни мерки.

"Билд" съобщи, че официални лица в Германия, Австрия и Испания са получили съобщения, че ислямисти са подготвили няколко атаки в Европа по празниците.

Като възможни мишени на ислямистката клетка в публикацията на "Билд" са посочени Рождественските литургии в Кьолн, Виена и Мадрид. Германският всекидневник съобщава за няколко ареста в австрийската столица и един в Германия.

Властите в Кьолн препоръчаха на посетителите да избягват да носят чанти или да пристигат твърде рано за литургия в църквата.

Нападателят от Кьолн твърдял, че е от "Ислямска държава"

Нападателят от Кьолн твърдял, че е от "Ислямска държава"

Заложническата драма приключи благополучно

Полицията във Виена не потвърждава за арестуван, пише Der Standard. Властите обаче излезоха със съобщение, че засилват наблюдението особено около църкви по време на религиозни събития и на коледните базари в столицата и големите градове на страната. Полицията призовава гражданите да носят със себе си документ за самоличност.

"Терористични фактори в Европа призовават за атаки срещу християнски събития, особено около 24 декември. Поради текущата оценка на риска... и непрекъснато покачващото се равнище на терористична тревога като цяло в Австрия има повишен риск по време на Рождественските празници", бе съобщено от Дирекцията на държавната полиция.