Фрегатата на германския флот Байерн стана първият германски военен кораб от 2002 г., който влезе във водите на Южнокитайско море, съобщи АП.

На фона на териториалните спорове в района на Южнокитайско море между Китай и други страни от региона западните държави разширяват военното си присъствие тук. 40% от търговските пътища, свързани с Европа, преминават през тези местни води.

Говорител на Министерството на отбраната на ФРГ заяви в сряда, че корабът пресича Южнокитайско море за Сингапур и това ще отнеме няколко дни. В същото време, според медиите, Берлин е бил уверен, че фрегатата ще се придържа към нормалните търговски пътища. Както се очаква, уточняват медиите, корабът няма да премине през Тайванския проток: например редовното появяване на кораби на ВМС на САЩ там предизвиква негативна реакция от страна на Китай. 

САЩ предупредиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

САЩ предупредиха Китай, че ще защитят Филипините в Южнокитайско море

Прайс: Атака срещу филипински кораби ще доведе до ангажименти на САЩ за отбрана

Предишното правителство на Германия обаче даде да се разбере, че Берлин не приема териториалните претенции на Пекин в региона, допълва АП.

Междувременно страни като Обединеното кралство, Франция, Япония, Австралия, Нова Зеландия също засилват дейността си в Западния Тихи океан, за да се противопоставят на китайското влияние.

Китай и членовете на АСЕАН - Филипините, Малайзия, Бруней, Виетнам - водят териториален спор за архипелага Спратли (китайското име е Нанша) в Южнокитайско море. Китай превърна редица рифове и атоли в най-малко седем изкуствени острова и построи летни писти и други военни съоръжения.

Ядрена подводница на САЩ се сблъска с неизвестен обект в Южнокитайско море

Ядрена подводница на САЩ се сблъска с неизвестен обект в Южнокитайско море

Има ранени, обектът не е друга подводница, Китай иска подробности за инцидента

САЩ обвиняват Пекин в създаване на военни бази на спорните острови в нарушение на международното право.

В същото време през този регион преминават търговски потоци с годишен оборот от трилиони долари.