Американска ядрена подводница удари неизвестен обект, докато е потопена във води в Азиатско-тихоокеанския регион, раненица са редица моряци, казват американски представители, съобщава БиБиСи.

Не е ясно какво е причинило инцидента в събота, казаха те. Подводницата е останала напълно оперативна. Неназовани служители заявиха пред американските медии, че сблъсъкът е станал в международни води в Южнокитайско море и че 11 моряци са ранени

Инцидентът се случи на фона на нарастващото напрежение в региона.

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

САЩ захапаха Китай, морските му претенции нямали основа в международното право

Шефът на Пентагона настоя, че САЩ няма да отстъпят

Американският флот заяви, че размерът на щетите все още се оценява, ядрената задвижваща инсталация и пространствата на подводницата не са засегнати.

В изявлението не се дават подробности за местонахождението на инцидента или за точния брой на пострадалите хора, като се казва само, че нараняванията не са животозастрашаващи.

Но двама служители, цитирани от "Асошиейтед прес", заявиха, че двама от 11-те ранени моряци са с наранявания, които са класифицирани като умерени. Всички те са лекувани на борда на подводницата.

Тези служители заявиха, че инцидентът е станал, докато подводницата е извършвала рутинни операции и че ВМС не са оповестявали новините преди четвъртък с цел поддържане на оперативната сигурност.

Служители заявяват, че обектът, с който USS Connecticut се е сблъскала, не е друга подводница. Един от служителите, цитиран от агенцията, каза, че това може да е потънал кораб или контейнер или друг неизследван обект.

Харис предлага помощ на Виетнам срещу Китай в Южнокитайско море

Харис предлага помощ на Виетнам срещу Китай в Южнокитайско море

САЩ предлагат посещения на кораби и самолетоносачи и разполагане на 24 патрулни катера, бази и съоръжения

Александър Нийл, експерт по отбраната и сигурността в Сингапур, каза пред БиБиСи, че броят на нараняванията, причинени от сблъсъка, предполага, че подводницата вероятно е "ударила нещо голямо".

Инцидентът според него е необичаен, но и разкри колко натоварен е районът с военни дейности.

"Южнокитайско море е все по-наситено с военноморски кораби от редица различни държави. Макар че имаше много демонстрации на сила от кораби на повърхността, не виждате нивото на активност под повърхността", каза Нийл. 

В коментари, съобщени от китайския държавен всекидневник Global Times, говорител на министерството на външните работи заяви, че Китай е сериозно загрижен за инцидента, призовавайки САЩ да предоставят допълнителни подробности, включително целта на мисията.

По-късно бе съобщено, че подводницата се насочва към американската територия Гуам.

USNI News, сайт, специализиран за ВМС на САЩ, заяви, че последният известен инцидент, при който американска подводница удари друг подводен обект, е през 2005 г., когато USS San Francisco удари подводна планина с пълна скорост близо до Гуам. При инцидента загина един моряк.

USS Connecticut работи в един от най-оспорваните региони в света. Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, но околните страни и САЩ не са съгласни.

ЦРУ създава група за борба с Китай в ера на стратегическа конкуренция на велики сили

ЦРУ създава група за борба с Китай в ера на стратегическа конкуренция на велики сили

Бърнс: Най-важната геополитическа заплаха пред която сме изправени през 21-ви век

Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам оспорват претенциите на Китай за почти цялото море от десетилетия, но напрежението непрекъснато нараства през последните години.

САЩ подкрепиха много от тези страни в този териториален спор.

Инцидентът се случва само седмици след като САЩ, Великобритания и Австралия постигнаха исторически пакт за сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион, което се разглежда като усилие за противодействие на Китай.

Междувременно съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви пред БиБиСи, че е дълбоко загрижен за действия, които подкопават мира в Тайванския проток, който разделя Тайван и Китай.

Той говореше, след като Китай изпрати рекорден брой военни самолети в тайванската зона за противовъздушна отбрана за четвърти ден подред.

The Wall Street Journal: Американски войски са разположени в Тайван поне от година

The Wall Street Journal: Американски войски са разположени в Тайван поне от година

Сили на САЩ са разгърнати за засилване на защитата на острова от агресия на Китай