Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с висши ръководители на Виетнам в сряда, предлагайки подкрепа в няколко ключови области, включително подобряването на морската сигурност в опит да се противопостави на нарастващата самоувереност на Пекин в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Харис предложи повече посещения от военни кораби на САЩ по време на разговорите си с президента на Виетнам Нгуен Сюан Фук, вицепрезидента Во Ти Ан Ксуан и премиера Фам Мин Чин, според служител на Белия дом.

Седемдневното пътуване на Харис до Сингапур и Виетнам е част от по-широка стратегия на САЩ за привличане на съюзници, която Вашингтон се надява да й помогне да оспори нарастващата военна и икономическото влияние на Китай в региона.

По време на разговорите Харис предложи на Виетнам ваксини и помощ за справяне с COVID-19 и обяви стартирането на няколко програми за подпомагане на борбата с изменението на климата, заяви служител на Белия дом.

Говорейки в Ханой, Харис заяви, че е необходимо да се увеличи натискът върху Пекин заради неговите морски претенции.

"Трябва да намерим начини да окажем натиск, да повишим натиска ... върху Пекин да се придържа към Конвенцията на ООН по морското право и да оспорим китайския тормоз и прекомерни морски претенции", каза Харис по време на среща с виетнамския президент .

За втори път за два дни Харис атакува Пекин.

Вицепрезидентът на САЩ нахока Китай за принуда и сплашване в Южнокитайско море

Вицепрезидентът на САЩ нахока Китай за принуда и сплашване в Южнокитайско море

"Действията на Пекин продължават да подкопават реда, основан на правила"

Във вторник в Сингапур Харис обвини Пекин в принуда и сплашване, за да подкрепи незаконните си претенции в части от оспорваното Южнокитайско море. Китай отхвърли нейните коментари, обвинявайки Вашингтон в опит да пробие клин между Пекин и неговите съседи от Югоизточна Азия.

Китай е създал военни изкуствени острови в Южнокитайско море, които се пресичат от жизненоважни корабни пътища, на дъното на океан има газови находища, във водите му богати риболовни зони.

Китай, Виетнам, Бруней, Малайзия, Филипините и Тайван претендират за части от водите.

През последните няколко години напрежението между Китай и Виетнам в Южнокитайско море остана високо и Виетнам тихо подкрепи американската индо-тихоокеанска стратегия, тъй като се заема с твърда линия срещу Китай в спорните води.

Въпреки това, тъй като конкуренцията между САЩ и Китай в Индо-Тихоокеанския регион рязко се изостри, Виетнам се опита да постигне деликатен баланс.

Пристигането на Харис в Ханой се забави във вторник, след като посолството на САЩ във Виетнам заяви, че е открило "аномален здравен инцидент", потенциално свързан с мистериозния Хавански синдром.

По време на забавянето и преди срещата с Харис премиерът на Виетнам Фам Мин Чин и посланикът на Китай във Виетнам проведоха необявена среща, по време на която Чин каза, че Виетнам не взема страна във външната политика. Китайският посланик каза на Чин, че Пекин ще дари 2 милиона дози ваксина срещу COVID-19 на Виетнам.

Висши служители на Белия дом заявиха, че Харис ще постигне баланс по време на срещите си в региона, като предлага да противопоставяне на влиянието на Китай, като същевременно не принуждава нациите да вземат страна между двете сили.

Китай скастри US вицепрезидента: САЩ са "егоистични" за Афганистан

Китай скастри US вицепрезидента: САЩ са "егоистични" за Афганистан

"Текущите събития в Афганистан ясно ни казват какви са правилата и редът, за които говорят САЩ"

Вицепрезидентът на САЩ обяви подкрепа за отговора на Виетнам срещу COVID-19 с даряването на допълнителни един милион дози ваксини Pfizer, с което общото дарение за страната достигна 6 милиона дози и допълнителни 23 милиона долара в подкрепа на усилията му за борба с пандемия.

След като успешно сдържа пандемията през по-голямата част от миналата година, Виетнам от април се бори с голямо огнище на Covid варианта Делта в град Хо Ши Мин. Виетнам има един от най-ниските нива на ваксинация в Азия, като малко под 2% от 98-те милиона души са напълно ваксинирани срещу COVID-19.

Предложението на Харис да подкрепи повишената морска сигурност на Виетнам включваше посещения на американски кораби и самолетоносачи, каза служител на Белия дом. 

Освен това, в зависимост от одобрението на Конгреса на САЩ, тя предлага разполагането на катера на бреговата охрана на САЩ - флот от 24 патрулни катера, бази, съоръжения, кейове, обучение на правоприлагащите органи и други съвместни дейности, които помагат на Виетнам да укрепи морския си флот. сигурност, каза служителят.

САЩ също стартираха 5-годишен проект на USAID на стойност 36 милиона долара, който има за цел да ускори прехода на Виетнам към чиста енергия и обяви по-ниски мита върху износа на САЩ на царевица, пшеница и свинско месо за Виетнам, за да намали търговския дефицит със страната.

Очаква се Харис също да подпише договор за ново помещение на посолството на САЩ в Ханой в опит да разшири отношенията между двете страни.

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

TIME: Настоящи и бъдещи съюзници, още ли вярвате на САЩ?

"Изкуството" на Байдън в Афганистан не е "Изкуството на войната" на Сун Дзъ