Германия, която в момента е ротационен председател на Европейския съюз, е предложила схема, която свързва достъпа до парите на ЕС, включително до фонда за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро, със спазването на върховенството на закона. Това показва документ, видян от "Ройтерс".

Предложението ще подкрепи преговорите между Европейския парламент и 27-те правителства на ЕС, които през юли се разбраха по принцип за такъв механизъм, но не засегнаха много подробности, за да избегнат вето от Полша или Унгария, чиито националистически правителства са обвинявани в нарушаване на демократичните норми на ЕС.

Варшава и Будапеща са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации, като и двете биха могли да загубят десетки милиарди евро финансиране, ако механизмът за върховенството на закона бъде въведен.

Полша и Унгария доволни: Споразумението не обвързва върховенството на закона с евросредствата
Обновена

Полша и Унгария доволни: Споразумението не обвързва върховенството на закона с евросредствата

Щастлив съм да заявя, че ние преодоляхме кризите, които заплашваха ЕС

Само във фонда за възстановяване, изключвайки свързания дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-27 г., Полша би била изложена на риск да загуби достъп до 23 млрд. евро, а Унгария до 6 млрд. евро.

"Върховенството на закона изисква всички публични власти да действат в рамките на ограниченията, определени от закона... под контрола на независими и безпристрастни съдилища", гласи предложеният проекторегламент, който се нуждае от одобрението на Европейския парламент.

Ала по-голямата част от евродепутатите искат връзката между парите и върховенството на закона да бъде по-силна от договореното през юли, а германското предложение - придържащо се плътно към лятното споразумение на ръководителите на страните членки - почти сигурно ще разочарова Европарламента.

Либералният германски евродепутат Мориц Корнер, който ръководи работата на Европарламента по въпроса, настоя, че Берлин се "гушка" с евроскептичните, националистически управници във Варшава и Будапеща.

"Без автоматична система за санкции, предложението на Германия не успява да защити върховенството на закона и коректността на бюджетните разходи на ЕС", изтъква той пред Ройтерс, попитан за схемата.

Според германския документ наказанието за нарушения на върховенството на закона би включвало спиране на притока на пари от ЕС към столиците, разглеждани като нарушаващи демократичния контрол. Въпросът ще бъде решен с мнозинство от гласовете на правителствата на ЕС по препоръка на Европейската комисия.

Това може да позволи на други правителства да отхвърлят опозицията от Полша и Унгария.

Но онези, които търсят по-силна връзка, твърдят, че мнозинство от правителствата на ЕС трябва да се наложи да откажат, вместо да подкрепят препоръките на Европейската комисия, да се преустанови финансирането на онези, които нарушават върховенството на закона.

Тази формула би направила наказанията по-вероятни, като остави на правителствата по-малко пространство за политически задкулисни пазарлъци.

Някои обаче предупредиха, че търсенето на прекалено амбициозно решение може да даде обратен ефект, като се има предвид, че Варшава или Будапеща може да оттеглят подкрепата си, ако предложението бъде променено от онова, за което се подписаха през юли след четири дни на напрегнати разговори.

"Важно е всички страни да се придържат към деликатния компромис, който беше постигнат. Това, което не е намерило подкрепата на лидерите по това време, със сигурност няма да го намери сега", настоя длъжностно лице, работещо по въпроса.

Германия вече призова евродепутатите да ускорят работата по одобряване на следващия бюджет на Общността, фонда за възстановяване и свързаните с това условия за върховенство на закона, така че парите да могат да започнат да текат, включително към засегнатата тежко Южна Европа, от 2021 г.

Запитан за историята на "Ройтерс", полският премиер Матеуш Моравецки е казал, че Полша ще се придържа към споразумението от юли.

"В Полша няма съгласие да се допуска произволно прилагане на различни клаузи и размахане с пръсти само защото някой не харесва нашето правителство", подчерта той пред репортери.

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши да наложи вето на свързано решение, ако не бъде спазено споразумението от юли относно механизма за върховенство на закона, което ще провали следващия бюджет на ЕС и фонда за възстановяване, които заедно са на обща стойност около 1,8 трлн. евро.