Ако САЩ прекратят ядрената сделка с Иран или повторно наложат санкции срещу Техеран, това може да доведе до това, Иран да разработи ядрени оръжия и повишаване на опасността от война близо до Европа. Това обяви външният министър на Германия Зигмар Габриел, цитиран от "Ройтерс".

Американският президент Доналд Тръмп отказа вчера официално да удостовери, че Техеран спазва договора, сключен през 2015 г., въпреки че международните инспектори казват, че това е така. Той предупреди, че в крайна сметка може да денонсира споразумението.

Отпор срещу решението на Тръмп за Иран

Отпор срещу решението на Тръмп за Иран

САЩ нарушиха духа и буквата

Габриел коментира пред германско радио, че Тръмп е изпратил "труден и опасен сигнал", след като американската администрация също така се занимава с кризата, създадена от разработването на ядрени оръжия от страна на Северна Корея.

"Голямата ми тревога е, че това, което се случва в Иран или с Иран от гледна точка на САЩ, няма да остане ирански проблем, ала много други страни в света ще обмислят дали самите те също трябва да придобият ядрени оръжия, имайки предвид, че подобни споразумения се унищожават", предупреди първият дипломат на Германия, констатирайки: "А тогава нашите деца и внуци ще пораснат в един много опасен свят."

Рохани: Иран няма да се огъне

Рохани: Иран няма да се огъне

Ще постави САЩ в изолация

Габриел допълни, че ако САЩ прекратят сделката с Иран или ако бъдат наложени нови санкции на Техеран, това ще даде предимство на твърдолинейните среди в Иран, които са против преговорите със Запада.

"Тогава те могат да се върнат към разработването на ядрени оръжия", коментира още Габриел, добавяйки, че Израел няма да толерира това и "тогава ще се върнем там, където бяхме преди 10-12 години, с опасността от война сравнително близо до Европа".

Той призова САЩ да не застрашават сигурността на съюзниците си и собствените си граждани поради причини, свързани с вътрешната политика.

Тръмп: До 60 дни ще решим за санкциите срещу Иран
Обновена

Тръмп: До 60 дни ще решим за санкциите срещу Иран

Шесторката иска да се запази споразумението