Исканията на Украйна към Германия, включително настойчивите призиви за изоставяне на газопровода "Северен поток 2" и за доставка на оръжия, стават все по-безумни. Това заяви депутатът в Бундестага от партия "Алтернатива за Германия" Щефен Котре, цитиран от ТАСС.

"Съдържанието и тонът на исканията на Киев за съжаление стават все по-безумни. Съвсем наскоро украинският посланик в Германия направи напълно несравними исторически паралели", отбеляза Котре. Той настоя двете страни да се върнат към спокоен и делови диалог.

Украйна вече не може да бъде подкрепяна едностранно, ако не успее да изпълни своята част от Минските споразумения, категоричен бе Котре.

Предложение на Германия да прати 5000 каски на Украйна бе посрещнато с пренебрежение

Предложение на Германия да прати 5000 каски на Украйна бе посрещнато с пренебрежение

На фона на опасенията от руска инвазия

Според него доставянето на оръжие за Украйна би се превърнало във фатален политически сигнал и само би довело до още по-голяма ескалация на напрежението.

Освен това, дори с нашите оръжия Украйна няма да може да се защити от хипотетична руска инвазия, подчерта германският депутат.

Той уточни, че Русия не иска нищо друго освен предотвратяване на разширяването на НАТО към нейните граници.

"Това е разбираемо от геополитическа гледна точка и е лесно да се приеме. Този вид разширяване на НАТО, очевидно, е напълно неприемливо за руснаците", отбеляза Котре.

Припомняме, до момента Германия отказва да достави оръжия на Украйна. Същевременно обаче Берлин е под сериозен натиск от свои партньори от ЕС, особено Полша, балтийските държави и САЩ, които настояват за отправяне на "ясни сигнали" към Москва. Някои украински представители открито обвиниха Германия, че е "предала приятелите си".

Украйна се разочарова от отношението на Германия към Русия

Украйна се разочарова от отношението на Германия към Русия

Берлин да спре да подкопава единството на Запада спрямо Русия, иска Дмитро Кулеба