Германия гневно предупреди Турция, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отишъл твърде далеч, след като обвини германския канцлер Ангела Меркел в използването на "нацистки мерки" в ескалиращия дипломатически скандал между двете държави, съобщава "Франс прес".

Турция и страни от Европейския съюз в последните седмици обтегнаха до крайност отношенията си в навечерието на референдума на 16 април за разширяването на правомощията на Ердоган.

Ердоган обвини Меркел в прилагането на нацистки мерки

Ердоган обвини Меркел в прилагането на нацистки мерки

Започна язвителна лична атака срещу германския канцлер

Скандалът избухна, след като властите в Германия и други страни членки на ЕС не позволиха на турски министри да агитират сред турската диаспора в полза на опцията "за" на референдума, предизвиквайки яростна реакция от силния човек в Турция, който заяви, че духът на нацистка Германия се ширел в Европа.

"Когато ги наричаме нацисти, те (Европа) се чувстват неудобно. Те са солидарни помежду си. Особено Меркел", посочи Ердоган в реч, предавана по телевизията, допълвайки: "Но ти сега си служиш с нацистки мерки срещу моите турски братя в Германия и срещу турски министри", имайки предвид Меркел, многозначително обръщайки се към нея с неофициалната форма "ти".

Германският външен министър Зигмар Габриел определи коментарите на Ердоган като "шокиращи".

"Ние сме толерантни, но ние не сме глупави", натърти Габриел пред един от германските вестници, допълвайки: "Ето защо моят турски колега трябва да знае много ясно, че границата беше премината тук."

Джулия Кльокнер, която е заместник-председател на Християндемократическия съюз на Меркел, също реагира гневно на коментарите от страна на Ердоган.

"Загуби ли г-н Ердоган ума си", запита тя, добавяйки, че е призовала ЕС да замрази "финансова помощ в размер на милиарди евро" за Турция.