Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна язвителна лична атака срещу германския канцлер Ангела Меркел. Той я обвини, че използва "нацистки мерки" за засилване на напрежението между Анкара и Берлин, съобщава Агенция "Франс прес".

Напрежението се увеличи, след като германските власти отказаха да позволят някои турски министри да агитират за гласуване с "да" на референдума на 16 април. Той е за разширяване властта на Ердоган. В отговор турският президент заяви, че Берлин се държи като нацистка Германия.

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Заради забраната на митинги за референдума

"Когато ги наричаме нацисти, те (Европа) се чувстват некомфортно. Те се обединяват заедно в солидарност. Особено Меркел", заяви Ердоган в телевизионна реч.

"Но ти в момента прилагаш нацистки мерки", заяви Ердоган на Меркел, използвайки неофициалното "ти" на турски. "Срещу кого? Моите турски братя в Германия и моите братя министри, които отидоха в страната, за да провеждат митинги в полза на "да" на референдума следващия месец", продължи турският президент.

30 хиляди кюрди протестираха срещу Ердоган във Франкфурт на Майн

30 хиляди кюрди протестираха срещу Ердоган във Франкфурт на Майн

Против разширяване на правомощията...

Припомняме, че властите в Германия забраниха някои турски министри да провеждат митинги, което вбеси Анкара.

Реджеп Ердоган заяви, че кризата в отношенията с Европа през последните дни "показала, че е отворена нова страница в продължаващата борба срещу нашата страна".

Обвинявайки Европа, че подкрепя незаконни терористични групи, той предупреди: "Маскенбалът свърши".

По-рано Турция изрази яростта си, че германските власти в събота са разрешили прокюрдска демонстрация във Франкфурт да продължи. Много от участниците там са носили емблеми на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Германия повече не може да се довери на думата на Турция

Германия повече не може да се довери на думата на Турция

Германският външен министър нападна Ердоган и Йълдъръм

Междувременно Германия е вбесена заради арестуването по обвинения в тероризъм германско-турски журналист Дениз Юджел от вестник "Ди Велт". Берлин смята, че твърдението на Турция, че Юджел е работил като германски шпионин е "абсолютно безпочвено".

Днес Ердоган обвини журналиста, че е шпионин и терорист. "Благодаря на Господ, че беше арестуван", заяви той. Смята се, че коментарът му вероятно ще породи по-нататъшно безпокойство в Берлин заради инцидента.

Турция привика посланика на Германия в Анкара, хока го за кюрдския митинг

Турция привика посланика на Германия в Анкара, хока го за кюрдския митинг

Анкара бясна от кюрдския митинг във Франкфурт

По време на среща в ислямска фондация в Истанбул Ердоган заяви, че журналистът Дениз Юджел ще бъде съден от независима съдебна система в Турция.

Миналия месец властите арестуваха Юджел, който е с двойно гражданство - турско и германско, по обвинения в пропаганда в подкрепа на терористична организация и подбуждане на обществеността към насилие.