Турция е привикала посланика на Германия, за да изрази яростта си заради вчерашния многолюден кюрдски митинг във Франкфурт, на който протестиращите са размахвали знаците на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Това обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заклеймявайки го като скандал, съобщава "Франс прес".

Около 30 хил. прокюрдски протестиращи присъстваха на демонстрацията, на която те призоваха да се гласува с "не" на референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на Ердоган.

30 хиляди кюрди протестираха срещу Ердоган във Франкфурт на Майн

30 хиляди кюрди протестираха срещу Ердоган във Франкфурт на Майн

Против разширяване на правомощията...

Мнозина са носили символи на ПКК, която води въоръжен бунт срещу турската държава в продължение на повече от три десетилетия.

"Вчера Германия сложи името си под още един скандал", натърти говорителят Ибрахим Калън пред телевизия CNN-Turk, оплаквайки се от откритото използване на отличителни знаци на "сепаратистката терористична групировка".

"Вчера германският посланик беше поканен - беше привикан - във външното министерство и това беше осъдено по най-категоричен начин", уточни Калън.

Говорителят на Ердоган допълни, че демонстрантите са използвали наближаващата Кюрдска нова година като "предлог" за протестното шествие.

Турското външно министерство обвини германските власти в събота в крещящо лицемерие заради това, че разреши протеста, въпреки че попречи на турски министри да агитират там за гласуване с "да" на референдума.