Германия планира на 7 април да представи на ливанските власти план за възстановяване на пристанището в Бейрут и околните райони, унищожени след експлозията. Това съобщи в четвъртък Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници.

Според него следващата седмица Берлин ще представи предложение, което предвижда не само реконструкция на самото пристанище, но и възстановяване на повече от 100 хектара в неговата околност. В допълнение, документът съдържа съгласието на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да съдейства за финансиране на разчистването на земята и реконструкцията на съоръженията. В същото време размерът на средствата, отпуснати от ЕИБ, според един от източниците варира от 2 до 3 млрд. евро.

Сирийска следа във взрива на пристанището на Бейрут

Сирийска следа във взрива на пристанището на Бейрут

Става дума за трима сирийски бизнесмени със санкции от САЩ

Предпоставка за предоставяне на икономическа подкрепа на Ливан от международни донори, включително Международния валутен фонд, според източници е да се постигне съгласие относно състава на новото правителство на страната. В същото време, според Ройтерс, ливански служител заяви, че Франция също се интересува от проекта за реконструкция. "Германия и Франция първо искат да видят правителство, ангажирано с реформи. Няма друг начин и това е добре за Ливан", продължи той.

Освен това, според източници, Германия би искала да работи в тясно сътрудничество с Франция по възстановяването на Ливан, но засега Париж реализира свои собствени инициативи. Нито германското външно министерство, нито консултантската компания Roland Berger, които според дипломатически източници са разработили плана, нито ЕИБ не са били на разположение за коментар.

Повдигнаха обвинения на премиера и бивши министри за експлозията в Бейрут

Повдигнаха обвинения на премиера и бивши министри за експлозията в Бейрут

При експлозията на пристанището в Бейрут на 4 август загинаха повече от 190 души

Острата икономическа и финансова криза в Ливан се задълбочава от отсъствието на правителство в страната след оставката на кабинета, ръководен от Хасан Диаб, на фона на трагичните последици от експлозията на 4 август миналата година в морското пристанище Бейрут.

Президентът Аун и назначеният от министър-председателя сунитски политик Саад Харири не успяха да се споразумеят от 9 декември относно разпределението на министерските постове в бъдещия кабинет между кандидати от християнска и мюсюлманска общност. Формирането на кабинет от 18 технократи, на когото се доверява Международният валутен фонд, е основното условие Ливан да получи заеми в размер на 11 млрд. долара, необходими за изпълнението на програмата за стабилизиране на икономиката и големи инфраструктурни проекти .