Германия спира входящите полети от руските авиокомпании. Това съобщи германското транспортно министерство в сряда, цитирано от AFP, Interfax и "Дойче веле". Това се случи, след като авиокомпанията Lufthansa трябваше да отмени полетите в сряда, тъй като не получиха руско разрешение навреме. "Поради взаимната практика, федералната авиационна власт също не е издала допълнителни разрешителни за полети, извършвани от руски авиокомпании, стига да са изчакани разрешения от руска страна," каза тя пред агенция Франс прес.

В изявление до руската информационна агенция Интерфакс се казва: "Федералното министерство на транспорта и германското посолство са в тесен контакт с руските агенции, регулиращи авиацията. Веднага след като руската федерална агенция за въздушен транспорт даде разрешение за полети на Lufthansa, руските самолети ще да бъде позволено да лети", каза говорителката.

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Русия блокира европейски полети избягващи Беларус, засилва натиска върху ЕС

Пенсионираният генерал на САЩ Бен Ходжис се надява европейците да се противопоставят на тормоза на Кремъл

Според министерството, три полета на Aeroflot са били засегнати от отмяната във вторник, а четири са били засегнати в сряда.

Припомняме, че отказът на Русия да позволи на някои полети, заобикалящи Беларус, да влязат във въздушното му пространство подхрани спекулациите през май, че Москва може да обмисля пълна забрана за такива полети, за да подкрепи своя близък съюзник Беларус.

Все пак, по-късно стана ясно, че Русия ще позволи на европейските полети да пристигат и да заминават по маршрути, които заобикалят въздушното пространство на Беларус.