Германското канцлерство изригна срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган заради думите му, с които оприличи с "нацистки практики" забраната на германски градове за провеждането на агитационни митинги от турски министри, наричайки сравнението "абсолютно неприемливо", съобщава "Франс прес".

Австрия и Холандия застанаха зад Германия в спора с Турция

Австрия и Холандия застанаха зад Германия в спора с Турция

Има четири или пет европейски страни, които са засегнати

"Правителството ще бъде напълно ясно" към Турция, изтъкна шефът на канцеларията на германския канцлер Петер Алтмайер.

"Няма абсолютно никаква причина да позволим да бъдем позорени заради това", добавил той.

По-късно говорителят на Меркел Щефан Зайберт призова за спокойствие в ескалиращия спор с Турция. "Към нашите турски партньори, нека да говорим открито и критично, но нека да си спомним специалното значение на нашите близки отношения и нека трезвата преценка да вземе връх", изтъкна Зайберт.

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Ердоган сравни германските власти с нацистите

Заради забраната на митинги за референдума

Няколко германски града през миналата седмица забраниха агитационни митинги на турски министри, събиращи подкрепа преди референдума през април в Турция за засилване на правомощията на Ердоган. Властите се мотивираха с липсата на достатъчно пространство за провеждането на проявите.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че правителството ѝ не се е месило при взимането на тези решения, които са изцяло от правомощията на местните власти.

Ала Анкара отговори яростно на анулираните предизборни прояви.

В опит да успокои положението, Меркел звънна на турския премиер Бинали Йълдъръм в събота. Но на следващия ден Ердоган остро разкритикува Берлин, казвайки пред предизборен митинг в Истанбул: "Германия, вие не сте дори близо до демокрацията. Вашите практики не се различават от нацистките практики от миналото."

Алтмайер повтори аргумента на Меркел, че агитационните митинги на турските министри, като цяло, не трябва да бъдат забранени. "Но те трябва да спазват съществуващите правила. Те трябва да бъдат регистрирани и да подлежат на проверки", добави той.

Сравняването на действията на германските власти с политиката на нацистите е неуместно, не може да бъде оправдано, каза канцлерът Ангела Меркел по време на мероприятие във връзка с 15 г. от основаването на хуманитарната организация wellcome GmbH, съобщава ТАСС.

Според нея подобни сравнения намаляват тежестта на извършените от нацистите тежки престъпления.