Осем афганистанци, експулсирани от Германия, са пристигнали в Кабул днес, след като Берлин възобнови депортирането на хора, на които им е отказано убежище от раздираната от конфликт страна, месеци след като го преустанови заради големия атентат в афганистанската столица през май, при който голям камион беше натъпкан с експлозиви и беше взривен в близост до много от дипломатическите представителства, включително на САЩ и Германия, при което загинаха около 150 души и бяха ранени още стотици, съобщава "Франс прес".

Последната група изгонени е шестата вълна от депортации на афганистанци от Германия от декември насам съгласно спорната сделка между Европейския съюз и Афганистан, чиято цел е ограничаването на притока от мигранти към Европа.

След пристигането си на летището в Кабул с чартърен полет, депортираните са били ескортирани от полиция до паркинг, където държавен служител е регистрирал имената им.

Някои от мъжете са носили малки раници, докато други са нямали никакъв багаж.

"Казаха ми, че няма проблем в твоята страна и можеш да живееш там, тъй че не можеш да останеш повече", заявил един от депортираните пред "Франс прес".

Друг от експулсираните афганистанци пък бил депортиран, след като съпругата му го обвинила, че я бие.

"Въпреки че имах свидетели, не можах да го докажа в съда, защото европейците слушат само лъжите на жените", коментирал той.

"Франс прес" отбелязва, че мъжете са изправени пред несигурно бъдеще в страна, бореща се с висока безработица, слаба икономика и големи маси бежанци, отхвърлени от Пакистан и Иран, както и стотици хиляди други, изселени от войната.

Стотици афганистанци се завърнаха в страната, след като молбите им за убежище бяха отхвърлени от германското правителство.

Канцлерът Ангела Меркел се бори да намали броя на мигрантите и бежанците след пристигането на повече от 1 млн. мигранти в страната през 2015 и 2016 г., надявайки се да получат убежище в една от най-богатите страни в света.