Германският външен министър Хайко Маас призова двете страни в изборите в САЩ да проявят сдържаност, докато резултатите не станат известни, като добави, че е безотговорно да се влошава напрежението.

"Америка е нещо повече от моноспектакъл. Всеки, който продължава да налива масло в огъня в ситуация като тази, действа безотговорно", настоя Маас пред германската медия" Функе" в необичайно рязък език.

"Сега е моментът да се запази хладнокръвие, докато не се получи независимо определен резултат", добави той в първите си коментари за ситуацията в САЩ.

Речта на Тръмп: Всички лъжи и проверка на фактите

Речта на Тръмп: Всички лъжи и проверка на фактите

Отправените от него обвинения не се опират на факти

Преброяването продължава в изключително оспорваните президентски избори в САЩ, които ще се решат от няколко щата, в които разликите в гласовете са минимални. Републиканският президент Доналд Тръмп заведе поредица от съдебни дела с надеждата да забави опонента си, демократа Джо Байдън, а напрежението на някои места се повиши.

"За да бъде приет резултатът, който все още не е ясен, всеки трябва първо да прояви сдържаност", настоя Маас пред "Функе" в интервю, откъси от което той публикува в Туитър. "Това включва и нас", допълни той.

"Достойните губещи са по-важни за функционирането на една демокрация, отколкото сияещите победители", добави германският първи дипломат в очевидна критика към Тръмп.

Байдън взе малка преднина пред Тръмп в щата Джорджия за първи път днес, приближавайки се още повече до влизане в Белия дом.

"При толкова малки мнозинства е много лесно да се окажете на губещата страна", коментира Маас и допълни: "Това показва колко е важно да се работи за преодоляване на политическото разделение."

Маас подчерта, че очаква, че след обявяването на изборния резултат, "САЩ засега вероятно няма да се върнат на международната сцена с пълна енергия", но добави: "Светът се нуждае от САЩ като сила за ред, а не като фактор на хаос."

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Неоснователно американският лидер заяви, че има измама на вота