Германският посланик в Украйна Анка Фелдхузен заяви, че Германия може да достави първите системи за противовъздушна отбрана със среден обсег IRIS-T SLM на Украйна през октомври тази година.

В интервю за в. "Европиеска правда" германският посланик заяви, че доставката на първата система за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM се очаква през октомври, въпреки че преди това министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок съобщи, че доставката се очаква до края на лятото или през септември.

Олаф Шолц: Германия е готова за водеща военна роля в Европа

Олаф Шолц: Германия е готова за водеща военна роля в Европа

Той увери съседните страни, че това не е насочено срещу тях

Посланикът добави, че германското правителство може да достави на Украйна четири системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM.

"Наистина се надявам, че втората система ще бъде доставена до края на тази година, а останалите - в началото на следващата", казва Фелдхусен.

По-рано германският вестник "Билд" съобщи, че системите IRIS-T SLM, произведени от частния германски оръжеен производител Diehl Defense, могат да бъдат разположени в Украйна от ноември.

Според Diehl Defense IRIS-T SLM е наземна система за противовъздушна отбрана с усъвършенствана версия на ракетата IRIS-T, с която се оборудват изтребителите на редица държави по света. В комбинация с различни радарни и командни системи IRIS-T SL предлага възможностите и предимствата на усъвършенствана система за противовъздушна отбрана.

Германия ще гради силна армия

Германия ще гради силна армия

Промяна в политиката на Берлин

Цялата система IRIS-T SLM беше изпитана успешно за първи път през 2014 г. в присъствието на международни представители.

Системата може да изстрелва ракети на разстояние 40 км, за да сваля изтребители, хеликоптери или ракети.