Германия призова за европейско сътрудничество за разработването на изкуствен интелект (AI), за да се затвори пропастта с лидерите в тази област Китай и САЩ, съобщава "Ройтерс".

Икономическият министър Петер Алтмайер отправи призива, след като стратегията на Берлин за AI беше критикувана от изследователи, предприемачи и инвеститори за липсата на визия и пари за поддържане на германската индустриална мощ.

Китай представи първия ТВ водещ с изкуствен интелект в света

Китай представи първия ТВ водещ с изкуствен интелект в света

"Неуморно" ще осведомяват всеки ден за случващото се в цялата страна

Критиците твърдят, че американските и китайските технологични компании са водещи в сферата на изкуствения интелект в автоматизирането на задачите в офиса, в подкрепата на автономно управляваните коли или разговарянето с цифров гласов асистент.

"Имаме нужда от един вид Airbus за AI", изтъкна Алтмайер, имайки предвид европейския строител на самолети, чието начало беше дадено през 1970 г. и който към момента произвежда половината от самолетите по света.

Германия планира да инвестира повече от 3 млрд. евро до 2025 г., за да увеличи възможностите си в областта на AI.

Китай смекчава позицията си за изкуствения интелект

Китай смекчава позицията си за изкуствения интелект

Призова за международно сътрудничество

Но федералното правителство ще изразходва само 356 млн. евро за изкуствен интелект през следващата година, става ясно от отговор на въпрос в парламента.

"Изкуственият интелект не може да замести истинските политически действия", коментира Константин фон Ноц от опозиционната Зелена партия.

Алтмайер също така призова германската автомобилна индустрия да съюзи сили за създаването мобилна платформа, която да събира данни за превозните средства, които биха могли да бъдат използвани за обучителни AI системи, използвани в транспорта.

"Ние сме класическата родина на мобилността", изтъкна Алтмайер, призовавайки автомобилните производители и железопътния оператор "Дойче Бан" да обединят усилията си и да "поставят някакви конски сили на улицата".

Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които може да снабди с изкуствен интелект

Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които може да снабди с изкуствен интелект

Тип 59 е базиран на съветски модел